Sokan mentek ki a temetőbe

Sokan mentek ki a temetőbe
Mindenszentek napján körülbelül 20-25 ezren látogattak ki a váradi Rulikowski temetőbe elhunyt szeretteik, ismerőseik sírjaihoz. Incidensek nem történtek, este mentek ki a legtöbben.

Egész nap folyamatosan érkeztek az emlékezők, ki gyalogosan, ki busszal, ki pedig a saját autójával vagy taxival, napközben azonban az elmúlt évek hagyományaihoz híven járművel senkit se engedtek be a sírkertbe, kivételt csupán a mozgáskorlátozottak kocsijai képeztek. Amíg voltak, ásókat, seprűket és egyéb takarítási eszközöket lehetett igényelni a temetőgondnokságtól. Természetesen mindenkinél voltak virágcsokrok, vagy koszorúk, Rulikowski Kázmér síremlékénél pedig sokan megálltak néhány pillanatra.
Az egyes vélemények szerint a halottak virágjának számító krizantémok csokrát 5 lejért adták, de nem kellett sokat győzködni az árusokat ahhoz, hogy 10 lejért hármat is adjanak.
Lehetett gyertyákat és mécseseket is vásárolni, az egész egyszerűktől és kicsiktől kezdve egészen a nagyokig, melyeknek a kinézete véleményünk szerint az ízléstelenség és a giccs határát súrolta, akárcsak a természetellenes zöld színű műkoszorúké. Ennek dacára ezekből is fogyott jócskán, mintha a világítóeszközök számától, méretétől és díszítésétől, vagy a koszorúk tartósságának hosszától függne, hogy mennyire hiányzik nekünk valaki. Olyan sírt is láttunk, ahol a műkoszorúra nejlon zacskót húztak, bizonyára azért, hogy megvédjék az esőtől vagy fagytól…

Este többen

És ahogy a kereskedelemben általában lenni szokott, az árusok amiatt panaszkodtak, hogy a szép idő ellenére kevés a vevőjük, egyes vásárlók pedig a szerintük magas árak miatt méltatlankodtak.
Amúgy meglepő módon délután 3 óra körül- amikor a katolikus és a református szertartások zajlottak- az idén nem voltak túlzsúfolva a buszok, információk szerint azonban estére a helyzet megváltozott.

Ciucur Losonczi Antonius