Sokan keltek át a határon

Sokan keltek át a határon
A határrendészet adatai szerint december 19 és 26 között mintegy 1,14 millióan keltek át az ország nyugati határán, 674 ezer a be- és 474 ezer a kiutazók száma, a közlekedési eszközöké pedig 318 ezer.

Tavaly ugyanebben a periódusban 1,19 millió volt a határon átkelők száma, a közlekedési eszközöké pedig 326 ezer – az értékek tehát kevéssé különböznek.

A legtöbben a román-magyar határt vették igénybe, szám szerint 449 ezren, a moldovai határon átkelők száma pedig – mindkét irányba – összesen 195 ezer volt.

Repülőgéppel 294 ezren keltek át a határon. Az említett periódusban a határrendészet több munkatársa volt szolgálatban, mint egyébként, s a dokumentumok ellenőrzését szolgáló felszereléseket is kiegészítették, hogy a határátkelési eljárások minél kevesebb időt vegyenek igénybe.

A határátkelőkön, illetve a zöldhatáron december 24 és 26 között 57 illegalitást konstatáltak, ezek közül 18 minősült bűncselekménynek, ezek elkövetői egyaránt voltak román és külföldi állampolgárok. A pénzbírságok összege 16.300 lej volt ebben a periódusban. Több mint 210 ezer lej értékű hamisított, vagy iratok nélküli árut fedeztek fel. A továbbiakban szintén bővített létszámban dolgoznak, mind a felügyelet, mind az ellenőrzés biztosításáért, egyúttal meghozták a szükséges intézkedéseket az illegális be- és kivándorlás, valamint a csempészáruk be- és kihozatalának megfékezéséért.