Sokan jelentkeznek a sürgősségi osztályon

Pár nappal ezelőtt a végtagtörések voltak jellemzőek (illusztráció)
Pár nappal ezelőtt a végtagtörések voltak jellemzőek (illusztráció)
Mind a Bihar megyei Mentőszolgálatnál, mind a gyorsmentőknél (SMURD) érezhetően nőtt az esetek száma. Pár nappal ezelőtt a végtagtörések voltak jellemzőek, sokan csúsztak el az utakon.

Az elmúlt hét vége felé harminc-negyven százalékkal többen törték kezüket-lábukat, mint egyébként, tudtuk meg dr. Hadrian Borceatól, a megyei kórház sürgősségi osztályának és a SMURD-nak a vezetőjétől. Az utóbbi napokban a helyzet ezen a téren visszatért a megszokott kerékvágásba, viszont megnőtt az ellátást igénylők száma.

Türelem kell

Bizonyos napszakokban 50 százalékkal is többen jelentkeznek a sürgősségen, mint egyébként, vasárnap például reggel nyolctól este nyolcig 170 pácienst láttak el, s naponta átlagban 250 személy fordul hozzájuk. Nem feltétlenül súlyos esetekről van szó, közölte a Bihari Naplóval a SMURD vezetője. Nekik ettől függetlenül kötelességük ellátni azokat, akik a sürgősségre jönnek, viszont a súlyos eseteket részesítik előnyben, a többiek részéről türelemre van szükség, mivel a várakozási idő esetenként hosszú is lehet. Elképzelhető, hogy az esetek megnövekedett száma azzal hozható összefüggésbe, hogy sok háziorvos még ilyenkor szabadságon van, tette hozzá.
Dr. Narcisa Maghiar, a Bihar megyei mentőszolgálat szóvivője ugyancsak arról számolt be: 15-30 százalékkal többen hívják őket, mint egyébként. Múlt héten a törések száma volt szembetűnően magas, pénteken például egy váltás ideje alatt öt ilyen esethez hívták ki őket, most az ilyen jellegű problémák alábbhagytak, azonban mindent összevetve többen hívják őket, mint máskor.

Sorozatosan

Érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet a szóvivő: vannak napok, amikor jóval több az agyvérzés és az infarktus, mint egyébként, máskor például tüdőödéma miatt hívják ki őket szinte sorozatosan. „Már tudjuk, hogy ha reggel egy ilyen esethez hívnak, akkor várhatóan egész nap ilyesmivel találjuk szembe magunkat” – közölte a szóvivő, aki szerint ez a jelenség az időjárási viszonyokra vezethető vissza. A légnyomás, a hirtelen hőmérséklet változás egy bizonyos módon hat az emberi szervezetre, s valószínűleg ez vált ki hasonló problémákat azoknál, akik erre hajlamosak. A mostani, évszakhoz képest magas hőmérséklet például kedvez a mikroorganizmusoknak, ezért ilyenkor nagy a valószínűsége annak, hogy nő a légúti fertőzések miatti szövődmények száma, fejtette ki.
A mentőszolgálat szóvivője lapunknak hangsúlyozta: tapasztalataik szerint sok esetben azért is súlyosbodhatnak a tünetek, mert a krónikus beteg valamiért elmulasztja bevenni a felírt gyógyszereket. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet: fontos, hogy ha az 112 sürgősségi számot hívjuk, legyen türelmünk válaszolni a diszpécser kérdéseire, hogy megfelelően ellátott mentőautót tudjanak kiküldeni a helyszínre. „Így sokkal operatívabban tudunk közbelépni” – jegyezte meg a szóvivő.

Neumann Andrea