Sok volt a résztvevő az állásbörzén

Sok volt a résztvevő az állásbörzén
Nagyvárad – Közel 1400 személy vett részt a pénteki, általános állásbörzén, s közülük 635-en pályáztak meg munkahelyeket. Viszonylag népszerűeknek bizonyutak az AJOFM munkatársai által tartott rövid képzések, tudtuk meg Daciana Nica aligazgatótól.

 

Ahogy az utóbbi években már megszokottá vált, nagyon sok álláskereső jött el péntek délelőtt, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) által megszervezett állásbörzére, a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házába: a rendezvény reggel kilenckor kezdődött el, s tíz óra körül már mintegy nyolcszáz személynek osztották ki a szabad munkahelyek listáját, valamint a közvéleménykutatási kérdőívet. Az első percekben szinte nem volt olyan stand, amely előtt ne álltak volna sorban az álláskeresők, s mint láttuk, nagyon vegyes volt a részvétel mind korosztály, mind képzettség tekintetében.

Újdonságok

Ami pedig a munkahelyeket illeti: 33 munkaadó vett részt a börzén, s 440 állás közül lehetett válogatni, ezeken belül 74 szólt felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek. A korábbi állásbörzékhez képest újdonság, hogy teljességgel eltűntek a készruha- és lábbelikészítői munkahelyek, viszont sok elektronikai alkatrész összeszerelőt, illetve különféle képesítésű mérnököt kerestek. Szakácsok és pincérek iránt is nagy volt a kereslet, ezenkívül egyebek mellett eladókat, képzetlen munkásokat, aszfaltozókat kerestek.

Miközben zajlott az állásbörze, egy félreeső teremben az AJOFM munkatársai – újdonságként – rövid álláskeresési képzéseket tartottak az érdeklődőknek. Ezeken egyebek mellett arról volt szó, hogy gyakorta nem elég leadni egy önéletrajzot egy bizonyos cégnél. Ha lehet, a munkáltató képviselőjétől fogadóórát is kell kérni, s az önéletrajz mellé szándéklevelet is ajánlatos mellékelni. Szó esett még arról, hogy sokat jelent az ismerősök ajánlása, és olykor egy spontánul kapott információ sokkal értékesebbnek bizonyulhat, mint az, amit az újsághirdetésekből tudhatunk meg. Viszonylag nagy érdeklődés kísérte ezeket a félórás tájékoztatásokat, melyek során a résztvevők kérdéseket is feltehettek, illetve beszámoltak saját tapasztalataikról. Négy ilyen mini-tanfolyam zajlott az állásbörze alatt, s összesen hatvankét személy vett részt. Mint utóbb Daciana Nica, az AJOFM megyei aligazgatója elmondta, máskor is szándékoznak ilyeneket szervezni.

Vélemények

Az általunk megkérdezett álláskeresők bizakodóak voltak – mint mondták, a rendezvény során több cégnél is leadtak önéletrajzokat, s reménykednek benne, hogy sikerül állást találniuk. A munkaadóknak ellenben eltérő véleményük volt. Egyikük például elpanaszolta, hogy nem jelentkeztek sem szakácsok, sem pincérek az általuk meghirdetett munkahelyekre, egy másik munkaadó pedig arról számolt be, hogy nem sikerült vegykezelőket találnia, egyszerűen nincsenek megfelelően képzett emberek Váradon. Tervezik, hogy ők maguk fognak képzést biztosítani, ehhez viszont külön engedélyre lesz szükségük. Egy műanyagipari cég személyzeti felelőse viszont arról számolt be: nagyon elégedett a börzével, ugyanis megfelelően képzett személyek jelentkeztek az összes, általuk felkínált posztra.

Neumann Andrea