Sok vasúti pályaszakaszon sebességkorlátozás van érvényben

Sok vasúti pályaszakaszon sebességkorlátozás van érvényben
Romániában nem történt beruházás a vasúti infrastruktúrába, és sajnos, fontos pályaszakaszok még mindig nincsenek villamosítva – jelentette ki egy hétfői szakkonferencián Sorin Chinde, a Grampet – Román Vasúti Csoport elnöke.

‘Mi hiszünk a vasútban, de ha visszatekintünk a közelmúltra, akkor nagyon lehangoló a helyzet, hisz a nagy vasúti felújítás, a IV. európai folyosó modernizálása 18 éve tart. A négyes korridor Románia 11 ezer kilométeres vasúti hálózatából 800 kilométert tesz ki. Akkor kiszámolhatjuk, hogy körülbelül mennyi időbe telhet a teljes infrastruktúra felújítása…Sajnos, a romániai vasúti infrastruktúra nagy része nincs villamosítva és sok pályaszakaszon sebességkorlátozás van érvényben. Ennek az állapotnak az oka a beruházások hiánya, mert amíg Európában, a szállítás fehér könyve azt ajánlja a tagországoknak, hogy a beruházásokat egyenlően osszák el a két fő irány – vasút és közút – között, azaz egy euró a vasútra, egy euró a közútra, addig Romániában egy eurót adnak a vasútra és tízet a közútra, s az arány a vasút szempontjából egyre romlik’ – fejtette ki Chinde.

A kormány és a versenyszféra képviselőinek részvételével zajlik október 23-én és 24-én a parlament épületében a ‘Live Business’ konferencia első kiadása.

www.agerpres,ro