Sok törés és ficam

Nagyvárad – Csaknem dupla annyi végtagtörést, -ficamot és egyéb, ortopédiai jellegű sürgős esetet látnak el ezekben a napokban a megyei kórház sürgősségi fogadóosztályán (UPU), mint egyébként, tudtuk meg dr. Mateoc Alexandru szakorvostól.

Körülbelül három napja az ilyen esetek száma az addigi napi 20-25-ről napi 40-50-re emelkedett. A páciensek az esetek túlnyomó részében az UPU-ra jelentkeznek, ahonnan az ehhez tartozó ortopédiai sürgősségi osztályra kerülnek, itt látják el őket.
Ezzel egyidejűleg, a megyei kórház járóbeteg rendelőjénél nem ugrott meg az ortopédiai jelentkezők száma, tudatta dr. Smărăndescu Dana ortopéd szakorvos. Tegnap délelőtt mintegy tizenöten iratkoztak fel, mindannyian krónikus problémákkal – azaz semmi nem változott azokhoz a napokhoz képest, amikor nem voltak csúszósak az utak.
Az UPU-SMURD szakorvosa azt is elmondta: most, hogy vége az ünnepeknek, ideje, hogy az emberek visszaszokjanak ahhoz, hogy a háziorvosuknál jelentkezzenek, ne minden apró cseprő üggyel jöjjenek a sürgősségre. Például ha valaki náthás, az nem számít sürgősségi esetnek, tette hozzá a szakorvos.

Címkék: , ,