Sok téma – sok beruházás

Sok téma – sok beruházás
Bihar megye – Maratoni hosszúságúnak ígérkezett az érmihályfalvi Helyi Tanács pénteki gyűlése, hiszen előzetesen 10 téma szerepelt a napirenden, ami további hárommal egészült ki. Az ülés közel négy órát tartott.

Első, és a továbbiakat meghatározó napirendi pontként Kovács Zoltán polgármester tartott tájékoztatót a városban már zajló, illetve megkezdés előtt álló beruházásokról. Ezek közül a legnagyobb – mind mértékét, mind értékét tekintve – az ivóvízvezeték és csatornahálózat telepítése, illetve az ivóvíz- és a szennyvíztisztító telepek építése. A beruházás költségéből 25%-ot áll fele-fele arányban elosztva a Helyi és a Megyei Tanács, a többi támogatás. A vízvezetékből 5+17 kilométer van már túl a nyomáspróbán is, a csatornahálózat építése pedig jelenleg a DN 19-es út mentén halad (akik a határátkelő felé autóznak, a római katolikus templom környékén találkozhatnak az építőkkel).

Kellenek a lakások

Nehezíti a munkát, hogy nem állnak a kivitelező rendelkezésére olyan térképek, melyek jelölnék a föld alatti vezetékek, huzalok hollétét, így nemrég egy telefonkábelt vágtak át, mely állítólag 10 méterrel odébb kellett volna legyen… Megkezdték a létesülő szennyvíztisztítóhoz vezető út építését is. A középiskola bővítésének legnagyobb akadálya, hogy nincs szükséges terület. Jó hír, hogy prefektusi közbenjárásra 200 négyzetmétert (vissza)kapnak a tűzoltóságtól az új iskolaszárny újjáépítéséhez. Folyamatban van a városi park modernizálása, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a közvilágítás minden utcára kiterjedő felújításáról. A jövő hónapban adnak be pályázatot egy új sportközpont létesítésére, mely 3,5 hektáron új labdarúgópályát, edzőpályát, nézőteret, öltözőket foglalna magába. Várhatóan az ősz folyamán elkészül 18 a szociális, és másik 18 az ANL-lakások közül. Jelenleg is 136 lakáskérelem van az önkormányzat asztalán, így indokolt, hogy a tervezett 45 ANL-lakás mellé már most újabbak építését kérjék az illetékesektől, mondta a polgármester.

Kiírandó pályázatok

Az egész régiót (Érsemjén, Értarcsa, Érkörtvélyes, Kiskreki, Szalacs) kiszolgáló tranzit szeméttelephez tervben van az út kiépítése, és a szemeteskocsik beszerzésére is rövidesen pályázatot írnak ki. Ennek feltételeit Oláh Zoltán ismertette a tanácsosokkal, a Polgármesteri Hivatal pályázatkészítő szakembere a további napirendek között újabb és újabb készülő árverési feltételeket is ismertetett. Még egy érdekes adalék a teljesség igénye nélkül felsorolt beruházások kapcsán: az építkezésekből eredően csupán építkezési illetékként 350 ezer (régi pénzben 3,5 milliárd) lejt kell kifizetni a Területi Építkezési Felügyelőségnek!

Rencz Csaba