Sok tantárgyból választhattak

Sok tantárgyból választhattak
Nagyvárad – Az érettségizők választott szaktantárgyból vizsgáztak szerda délelőtt. Mivel nagyon sok tantárgy közül lehetett választani, a diákok viszonylag későn kezdték kidolgozni a tételeket.

Országos szinten 23 elméleti tantárgyból és 146 gyakorlati tantárgyból lehetett vizsgázni szerdán, míg előző nap csak a matematika, földrajz vagy történelem közül választhattak a vizsgázók. Tekintettel a választható tantárgyak széles választékára, voltak osztályok, ahol csak 10.30-kor kapták meg a tételeket, melyek ezúttal a 23-as, 80-as és 52-es számot viselték.

Kinek nehéz, kinek könnyebb

Benke Csaba, a Közgazdasági Középiskola diákja marketinget választott, mert, mint mondta, ez tetszik neki, és viszonylag egyszerű is. Országos szinten is kedvelt volt ez a tantárgy, a vizsgázók jelentős része, majdnem 18 ezer érettségiző választotta a vállalkozások marketingjét. Szintén jelentős számú érettségiző, több, mint 17 ezer diák tette próbára a tudását biológiából. Akárcsak Szántó Attila, a Szent László Gimnázium diákja, aki elmondta: ő is a biológiát favorizálta, egyrészt, mert az osztály fele ebből vizsgázott, másrészt pedig azért, mert kertészmérnök szeretne lenni. Zeffer Zsolt Ady-s diák bizonyos szinten kényszermegoldásként választotta a biót, biológia-kémia szakot végzettként ezt könnyebbnek találta, mint a kémiát vagy fizikát, ráadásul az életben is több hasznát veheti majd a biológia tudásának, vélte. Ő ma már 6.30-ra ment vizsgázni, a tornát választotta, így korán kellett kelnie, hogy a nagy meleg előtt befejezze az udvari vizsgákat.

Kötelező biblia

Dombi Brigitta a Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium teológia osztályába járt. Nem volt választásuk, már év eleje óta tudták, hogy bibliaismeretből kell érettségizniük. Szerinte könnyű tételt kaptak. Szilveszter Edina, a Szent László Gimnázium diákja informatikából vizsgázott. Elmondta: reál osztály lévén két érettségi tantárgyat favorizáltak: míg az osztály egyik fele biológiából, addig a másik fele informatikából készült. Szerinte az 5-öst meg lehetett írni infóból is. Közben azt is elárulta: mára pszichológiából készült. Eredetileg földrajzot választott, de végül, mikor megtudta, hogy Európa földrajza is az érettségi tételek között lesz, meggondolta magát, és januárban pszichológiára iratkozott. A várakozók között sikerült megszólaltatnunk egy névtelenségbe burkolózó informatika tanárnőt is, aki bevallotta: az informatika önmagában is nehéz tantárgy, ennél fogva 10-est írni belőle nagyon nehéz, de látva a tételeket, ő bizakodó. Szerinte, aki készült, a 7-es símán megírta.

Öt diákot kizártak

A keddi vizsganap során Bihar megyében 5 érettségiző diákot kaptak el puskázás közben, ezzel egyúttal ki is zárták őket ebből a vizsgaszesszióból. Mind az ötöt a Transilvania Iskolacsoportban fogták el, három közülük a Dimitrie Leonida Műszaki Kollégium, kettő pedig a Transilvania Iskolacsoport diákja volt. Négyen a klasszikus módszerekhez folyamodtak, míg az egyiket egy head-settel a fülén kapták el. Biztos, hogy ők már nem ismertethetik el eddigi jegyeiket, amennyiben azok 5-ösnél nagyobbak lennének. Az írásbeli vizsgák eredményeit szombaton teszik közzé.

Nagy Anikó