Sok pénzt kell elkölteni idén

Sok pénzt kell elkölteni idén
Nagyvárad- Kedd délben délben sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat Nemzetközi Finanszírozású Menedzsmentprojektekért Felelős Igazgatósága. Beszámoltak az elmúlt évről és a tervekről is szó esett.

Marius Moș, a Nemzetközi Finanszírozású Menedzsmentprojektekért Felelős Igazgatóság vezetője arról számolt be a sajtó képviselőinek, hogy 2014-ben az önkormányzat öt európai uniós társfinanszírozású befektetést valósított meg, 16 tervet bocsátott ki, és 24 projektnek a gyakorlatba ültetése maradt az idei évre. Utóbbi azért lényeges, mert ellenkező esetben a EU-s támogatás úgymond elúszik.
Marcel Boloș, a kolozsvári székhelyű Észak- Nyugat Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet: a tavalyi év folyamán az általa irányított intézményhez 126 finanszírozási kérelmet nyújtottak be Bihar megyéből, 225 millió eurót igényelve, melyek közül 58 váradi pályázat volt, 106 millió euróra vonatkozóan. Az ügynökség végül 26 projektre kötött szerződést, 66 millió euró értékben, melyből 19 millió lejt sikerült eddig lehívnia a megyeszékhelynek, vagyis az abszorpciós szintje 30 százalékos. Ugyanakkor az egész régióra kivetítve elmondható, hogy a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklusban eddig 53,4 százalékon áll az abszorpciós szint (279 millió eurót sikerült lehívni), vagyis az év végéig még 172 millió euró vár felhasználásra. A következő, 2014-2020 közötti ciklusban az eddigi állás szerint 661 millió euró pályázható meg,, ami 26 százalékos növekedést jelent a korábbi hét évhez képest.

Ciucur Losonczi Antonius