Sok munkahely, kevés munkavállaló

Sok munkahely, kevés munkavállaló
Idén már hatodik alkalommal szervezett állásbörzét pénteken a megyei foglalkoztatási ügynökség, a helyszín ezúttal is a Nagyváradon nemrégiben felépült kereskedelmi központ volt.

A kilenctől három óráig tartó eseményen több mint nyolcvan munkáltató több mint 1700 munkahelyet ajánlott fel, melyek közül több mint 240 felsőfokú végzettséget igénylő munkahely volt. Békési Csaba, a megyei ügynökség igazgatója a helyszínen lapunknak elmondta, hogy ez az általános börze elsősorban azoknak szólt, akik az idén fejezték be tanulmányaikat. Érdekességként megemlítette, hogy Arad és Temes megyéből is jöttek munkaadók annak ellenére, hogy ezt az állásbörzét országszerte minden megyében megszervezték. Hangsúlyozta, hogy nem csak egyetemet végzetteket, hanem szakiskolai, középiskolai stb. tanulmányaikat befejező fiatalokat is vártak, de természetesen bárkit szívesen láttak pénteken a felsereglett munkáltatók.

Nagy kínálat

Békési Csaba kiemelte, hogy a mostani állásbörzén nagyon sok műszaki ismeretet igénylő munkahelyet kínáltak fel a munkáltatók, de az iparba, a turizmusba, a biztosítási szektorba, sőt, magániskolába is kerestek munkavállalókat. Az igazgató a korábbi tapasztalatokat is összegezve elmondta: „sok munkahely van kevés fizetésért, kevés munkavállalóval”. Kifejtette, hogy a megyében nincs annyi munkavállaló, mint amennyi munkahely van, ezért a mostani állásbörzén is kevesebb érdeklődő jelent meg, mint ahány munkahelyet felkínáltak. Ennek az állapotnak több oka is lehet: „az tény, hogy sok végzős elmegy Bihar megyéből, és sajnos a jól képzett, minőségi munkaerő megy el” – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a fiatalokat a meglehetősen alacsony kezdőfizetések sem ösztönzik arra, hogy itt keressenek munkát maguknak. „Én minden lehetséges alkalommal arra szólítom fel a munkáltatókat, hogy próbálják meg emelni a fizetéseket. Persze, akinek nincs képesítése, természetes, hogy számára nem lehet nagy bérezést biztosítani, de ha végzősökről beszélünk, akik legalább tizenkét évet jártak iskolába, esetükben a fizetések nem a minimálbéren kellene kezdődjenek” – fejtette ki véleményét Békési, aki mindazonáltal hiányolja a fiatalok aktívabb jelenlétét a munkaerő piacon. „Egy ilyen állásbörze nagyon jó alkalom arra, hogy a munkavállaló közvetlenül tárgyalhasson a munkáltatóval. Itt viszont látunk szülőket, nagyszülőket, akik gyerekeiknek, unokáiknak keresnek munkát. Ez egy felkiáltójel számomra, hogy miért nem a fiatalok nyitnak jobban a munkaerőpiac felé. Ahhoz, hogy nagyobb fizetéshez jussanak, valahol el kell kezdeniük a karriert” – tette hozzá végül.

Pap István