Sok kutya talált gazdára

Sok kutya talált gazdára
Bár a rendezvény második napján az eső is közbeszólt, huszonöt kutya talált gazdira az SOS Dogs Alapítvány és a polgármesteri hivatal által szervezett örökbefogadási akción.

Ismét a várad-olaszi temető helyén létesült Csend parkja volt a hétvégi rendezvény helyszíne. Ottjártunkkor mintegy harmic kutya közül lehetett válogatni, mindannyian az erre a célra létesített, bekerített helyen voltak – kivéve egy tagbaszakadt pitbullt, amely valószínűleg leuralta volna a kutyacsapatot, így ketrecben várt gazdira. Általában a fiatal, kisebb termetű kutyákat keresik az emberek, válaszolt kérdésünkre Zimmer Brigitta, az SOS Dogs gondozója, de akad, aki fajtiszta kutya iránt érdeklődik, s ezért is hozták el a pitbullt. Mások pedig nagyobb testű kutyát akarnak házörzőnek.

Kidobják őket

Mint megtudtuk, az alapítvány kutyamenhelyén mintegy négyszáz eb közül lehet válogatni, s erre az akcióra a legbarátságosabb, legfiatalabb négylábúakat hozták el.

Dél körül már tíz eb talált gazdira. Lázár Károly, az alapítvány igazgatója elmondta: viszonylag sokan vesznek örökbe kutyákat mostanában, azonban a befogandó ebek száma is egyre nagyobb. Úgy tűnik, egyre többen szabadulnak meg kutyájuktól úgy, hogy egyszerűen kidobják az utcára. Nem egy esetben fajtiszta kutyákat dobnak ki, csütörtök esete például egy rotweilert kellett befogniuk. Egy hét alatt egyébként ez már a harmadik rotweiler volt, s bár törvény írja elő, hogy az ilyen kutyákat be kell jelenteni a rendőrségnél, a befogottak közül egyik sem volt nyilvántartva.

Az ebeket igyekeznek barátságos módszerekkel befogni, tudtuk meg Pfeifer Norberttől, a menhely munkatársától, s csak kivételes esetekben folyamodnak kábításhoz, vagy fogóbothoz. Általában kézhez jönnek a kutyák, s meg lehet őket fogni. A nagyon félős kutyákat altatni szokták, a nagytestűeknél pedig a hurkos végű botot használják, de ezek ritka esetek.

Elvadultan

Az alapítvány munkatársa szerint a kutyákat rendszerint az emberek vadítják el. Rugdossák, éheztetik őket – nem csoda, ha bizalmatlanok. “A menhelyen a legtöbb kutya megszelidül. Ha rosszul bántak vele, nehezebb dolgunk van, de így sem lehetetlen” – mondja az alapítvány munkatársa.

Közben különböző ügyekben keresik meg az SOS Dogs standját. Van, aki arról számol be, hogy egyhónapos kutyakölyköket kellene elvinniük az utcáról az SOS Dogs munkatársainak, mások pedig elmondják, hogy önkéntesként dolgoznának az alapítványnál. Önkéntesekre amúgy nagy szükség van, tudjuk meg, hiszen sok a munka a menhelyen, s a kutyákkal törődni is kell, nem elég csak enni-inni adni nekik és takarítani utánuk. Aki önkéntesként szeretne dolgozni a menhelyen, a 0721.33.84.42 telefonszámot hívhatja, aki pedig bejelentést szeretne tenni, netán kutyát örökbefogadni, a 0733.071.882 számon kaphat információt.

 

Visszahozták

 

Egy hölgy egy doboz kutyaeledelt hoz, egy másik látogató pedig kitöltött űrlappal jön, mellyel a két százalékot ajánlja fel. Közben pedig viszik a négylábúakat. Az egyik kiválasztott nagyobb testű kutyát Lázár Károly ölben hozza a standhoz, azonban az állat ficánkolni kezd, kiszabadítja magát, s elfut. Valószínűleg a pitbull miadt ijedt meg, s ahogy rohamosan távolodik, egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy elfogják. Néhány percen belül azonban az alapítványnál önkéntesként dolgozó hölgy már hozza is vissza ölben, s immár probléma nélkül veszi át újdonsült gazdája…

Mint megtudtuk, bár a második napon, azaz szombaton az eső miatt 15 órakor ért véget az akció, végül 25 kutyát adtak örökbe, s ez Lázár Károly igazgató szerint jó eredménynek számít.