Sok jó pályázat érkezett

Sok jó pályázat érkezett
Nagyvárad – Delorean Gyula nagyváradi helyhatósági képviselő elemezte a Helyi Tanácshoz benyújtott pályázatok helyzetét. A részletek a www.oradea.ro honlapon jövő héttől olvashatók.

„Hihetetlen javulás mutatkozott a pályázatírási tudás terén. Majdnem 400 pályázat érkezett a civil szervezetek részéről, és egyre kevesebb köztük a hibás.” – mondotta Delorean Gyula helyhatósági képviselő. Csak azt sajnálta, hogy a benyújtott jó pályázatok arányában nem tudták növelni az odaitélhető összegeket. Ugyanis az nem járható út, hogy a kértnél kevesebb összeget adjanak több pályázónak, ugyanis így azok nem tudják megvalósítani a tervüket. Felhívta a figyelmet az EU-s forrásokra, illetve a pályázati lehetőségekre a különféle minisztériumoknál.

A kulturális pályázatok terén 63 munkát támogattak 550 ezer lej értékben, ebből 24 magyar érdekeltségű volt. Ők összesen 205 ezer lejben részesültek. Delorean Gyula azt szertné, ha 2009-től a könyvkiadásra külön lehetne pályázni. Összesen 24 tanügyi pályázatot támogattak, közülül 8 magyar jellegűt, 300 ezer, illetve 126 ezer lej értékben. 61 ifjúsági pályázatra 400 ezer lejt adnak, ebből 24 magyar szervezet 165 ezer lejt kap. Az eurórégió terén 16 pályamunkára 150 ezer lej jutott, közülük 7 magyar egyesület 57 ezer lejt kap. Környezetvédelemre 100 ezer lej jut, amelyen 17 szervezet osztozik, amelyeknek 61 százaléka magyar jellegű.

Péter I. Zoltán