Sok gyerek jött a rajzfilmvetítésre

Sok gyerek jött a rajzfilmvetítésre
Nagyvárad – „Mindig arra vágytunk, hogy sok gyerek vegyen részt a programjainkon, de egészen mostanáig ez nem teljesült.” – jegyezte meg Balázs Zoltán, a Metrion Egyesület alelnöke tegnap délelőtt, az animációs gyerekprogram előtt.

A Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében megszervezett rajzfilmvetítés alkalmából ugyanis megtelt a terem, a kicsik nagy része hosszú percekig skandálta, hogy „kezdődjön!”. A Metrion Egyesület 2006 óta ünnepli meg az Animáció Világnapját, de a rendezvényt most először szervezték meg a Partiumi Magyar Művelődési Céhhel közösen. Szeretnék a továbbiakban is folytatni az együttműködést, mondta a Metrion alelnöke. Megtudtuk: ezúttal, támogatottság híján, illetve azért, mert a szervezők túlságosan elfoglaltak voltak, elmarad a már hagyományos Metrion Animációs Filmfesztivál, csupán a tegnapi rendezvénnyel ünnepelték meg az Animáció Világnapját. Délelőtt tizenegy órától gyermekeknek szóló rajzfilmeket vetítettek egy órán keresztül, délután pedig felnőtteknek szóló animációkkal folytatódott a műsor, s ezek mellett bemutattak több olyan filmet is, melyet a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékének hallgatói, illetve elvégzői készítettek.

A délelőtti program során Balázs Zoltán szólt néhány szót a gyerekekhez, megemlítette, hogy 1908-ban, ezen a napon, Párizsban mutatták be az első rajzfilmet, majd kezdődött is a vetítés. Az egyórás program alatt a Kecskeméti Animációs Stúdió által készített, különleges mesefeldolgozásokat tekintették meg a gyerekek.

Neumann Andrea