Sok gyerek a kézműves-találkozón

Sok gyerek a kézműves-találkozón
Tizenhat mester jött el az idei Varadinum rendezvénysorozaton belül zajló, immár hagyományszerűen megszervezett, hétfői Apáról fiúra rendezvényre. Nagyobb volt az érdeklődés, mint máskor.

A Bihar és Arad megyeiek mellett határon túli településekről is érkeztek népművészek a Kanonok sorra, tudtuk meg Jakabffy Emmától, a rendezvényt immár tizennyolcadik alkalommal megszervező Pro Familiae alapítvány vezetőjétől. Ez a rendezvény is interaktív volt – azaz a gyerekek kipróbálhatták az ügyességüket, s szőhettek, korongozhattak, nemezelhettek, vagy épp a házi tészta készítésben jeleskedhettek. Újdonságként a Borsi Citerazenekar tagjai is részt vettek a rendezvényen, tudtuk meg. Nagyobb volt az érdeklődés, mint más években, délig már több mint ötszáz gyerek fordult meg a Kanonok soron. „Ilyen sokan még nem voltak. Úgy tűnik, nő az érdeklődés a népi hagyományok iránt és a pedagógusok is erre bátorítják a gyerekeket” – mondta az alapítvány vezetője.

Technikák

Az egyik standnál Lakatos Istvánné, a Békéscsabai Kézműves Szakiskola munkatársa kézi szövésre tanította a gyerekeket. Mint megtudtuk, az alkalmatosság hagyományos övszövő szerkezet, mellyel régen nem csak öveket készítettek, hanem olyan szalagokat is, melyekkel a jurtákat vonták be – manapság pedig tarisznyák készítésére használják. Szemancsik Judit a karmantyúfával való szövést mutatta be, Bancsay Andrea pedig, az intézmény igazgatója apróbb díszeket készített nemezből.
Nagy sikere volt a faégetésnek (pirograválásnak) is, ezt a nagyváradi Szabó Enikő Anna irányításával végezték a gyerekek. Ugyanott különféle, porceláncsészékből, tányérokból mozaiktechnikával készült dísztárgyakat, bizsukat is meg lehetett tekinteni. A nagyváradi Chvatal Margit az idén is a tojáshímzés különféle technikáira tanította meg a gyerekeket.
Orvos Józsefné nemzetközi mesterremek díjas fazekas, a Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület fazekas-frakciójának vezetője saját készítésű, hagyományos kerámiatárgyakat mutatott be – többek között szalvétatartót, pálinkás butellát, Juliska kancsót, Miska kancsót, főzőedényt, hagyma-, illetve fokhagyma tartót. Mint elmondta, legalább tíz éve jár Váradra, most már úgy érzi, mintha haza érkezne ide. Az Illés-napi vásáron is részt szokott venni a múzeum meghívására, ezenkívül bizonyos időközönként fazekasságra is tanítja a váradi érdeklődőket.

Korongozás

A mézeskalács készítők sem hiányoztak – ott volt Radics László Debrecenből, Szénási Ferenc Zerindről és Trnkócziné Orosházáról.
Szintén a Békéscsabai Kézműves Szakiskolát képviselte Hugyecz László is, aki korongozni tanította a gyerekeket. A kerámia korongot állandóan gyerekek állták körül, s egyesek közülük ajándéktárgyakat is kaptak – azokat a kiégetetlen kerámiatányérokat, kancsókat, melyek a szemük láttára készültek.

Neumann Andrea