Sok fehér folt és szekus

Sok fehér folt és szekus
Jelen vannak egykori besúgók a romániai közélet számos szegmensében, így az egyházban is, további tisztulás szükséges – ezt hangsúlyozta Tőkés László édesapja könyvbemutatóján.

Kevesen dolgozták fel azt az időszakot, amelyet hiánypótló kötetében Tőkés László édesapja, Tőkés István tárgyal – és maga az egyház sem teljes mértékben dolgozta fel a periódus során történteket. Az 1944–1989 közötti időszakról van szó, ezt összegzi Tőkés István könyvében, amelyet tegnap mutattak be Nagyváradon. Az esemény keretét istentisztelet adta, amelyen egyébként megkeresztelték Tőkés László fiát, Aport. Ezt követően mutatták be Tőkés István munkáját, amelyet Herman M. János teológiai tanár méltatott. A könyv második kiadása immár ez, és mint a méltató elmondta, bizonyos körök akadályozni is próbálták a megjelentetését. Kiemelte: A romániai magyar református egyház élete 1944–1989 című könyv átfogó képet ad az egyháztörténet jelzett periódusáról, a kommunista elnyomás és diktatúra lenyomatáról az egyházban. Számos fehér folt volt e témakörben, ezek számának kvázi csökkentésében van szerepe az összegző kiadványnak.

Ma is aktuális

Maga a szerző egyszerű, kedves, keresetlen szavakkal köszönte meg az érdeklődést munkája iránt, majd Tőkés László tartott rövid beszédet, amelyben kiemelte: amit a vörös diktatúra tett az egyházzal is, az még most sem ért teljesen véget. Hiszen nem fejeződött be máig sem a megtisztulás, még mindig ott állnak a háttérben azok, akik kollaboránsok voltak. A felszólaló az egyház teljes megtisztulásának fontosságát hangsúlyozta, a besúgók leleplezésének lényeges voltát emelte ki. Jelezte: Románia életének számos más területén is aktívak még a kommunista titkosszolgálat emberei, akik annak idején ilyen tevékenységet folytattak, azok ma is részt vesznek Románia sorsának alakításában, ez pedig természetesen káros jelenség.
A 98 éves Tőkés Istvánt tisztelői és családtagjai köszöntötték a kiadvány újbóli megjelenése alkalmából.

Szeghalmi Örs