Sok az ukrán cigaretta a piacon

Szatmárnémeti — A piacokon külföldi dohányárút értékesítőket nagyon nehéz rajtakapni — mondta el lapunknak Precup Ioan, a Közösségi rendőrség aligazgatója. Egyik szatmárnémeti olvasónk telefonon fejezte ki felháborodását amiatt, hogy a szatmárnémeti piacokon szinte egymást érik az ukrán, illetve egyéb zárjegy nélküli cigarettát árusítók.

A jelek szerint, pedig a hatóságok csak igen kismértékben hajlandók tenni a jelenség megfékezése ellen. A problémával kapcsolatosan Precup Ioant, a Közösségi rendőrség aligazgatóját kérdeztük, aki kérésünkre elmondta, hogy többször razziáznak a piacokon, hogy „lefüleljék” azokat, akik külföről behozott dohányárút értékesítenek. Az ilyen alkalmakkor nemcsak hogy megbírságolják őket, de elkobozzák tőlük az árut is.

Szamospiac

Természetesen, arra nincs lehetőség, hogy minden piaci árus mellett egy hatósági ember álljon — mondta el lapunknak Precup Ioan aligazgató.

Szinte mindegyik szatmárnémeti piacon találunk cigarettát illegálisan értékesítőket. Az ellenőrzések során a Szamospiacon bírságoltak a legtöbbször, mivel ott van a legtöbb illegális cigarettaárus. A befizetendő bírság összege pedig esetenként változik — magyarázta Precup Ioan. Egy kimutatás szerint, ebben az évben január elseje és augusztus harmincegy között összesen 4064 doboz cigarettát kobozott el a közösségi rendőrség.