Sok a munkanélküli Biharban

Sok a munkanélküli Biharban
Bihar megyében nincs kevés munkanélküli, számuk csupán az aktív lakosokéhoz képest alacsony. Az elkövetkezendőkben hatékonyabban szűrhetik ki azokat, akik feketén dolgoznak, tudtuk meg.

 

 

Dorel Drăghici, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a legfrissebb adatok szerint jelenleg 12.317 munkanélkülit tartanak számon megyénkben (a nők és férfiak aránya nagyjából egyenlő), s közülük 5.080-an részesülnek segélyben. A munanélküliségi ráta 4,36 – s ez a szám Bihar megyét a legjobb helyzetben lévő hét megye közé helyezi. Viszont a reális helyzet nem annyira jó, magyarázta az igazgató.

 

Sok munka

 

Arról van szó, hogy a munkanélküliségi ráta a munkanélküliek száma az aktív lakosság számához viszonyítva, s mivel nálunk az aktív lakosok száma nagyon magas, értelemszerűen az arány kicsinek mutatja a munkanélküliséget. Viszont ha csak a munkanélküliek számát nézzük, Bihar megye a 27 helyet foglalja el, azaz 26 megyében kevesebb a munkanélküliség, mint nálunk. Sajnos akkor, amikor a megyei ügynökségek átalakításáról döntöttek, a rátát vették figyelembe, így a Bihar megyei ügynökségnél hajtották végre a tizedik legjelentősebb létszámcsökkentést, mondta az igazgató. Mint hozzátette, az alkalmazottaknak nagyon nagy munkamennyiséget kell elvégezniük hónapról hónapra, egy alkalmazott mintegy háromszáz dossziét ellenőriz – miközben a legtöbb megyében ez a szám kétszáz alatti, de van, ahol jóval alacsonyabb. „Emiatt nő a hibaarány és annak az esélye, hogy a szolgáltatások minősége kívánnivalót hagyjon maga után, s felidegesítsük az embereket” – tette hozzá az igazgató, aki szerint mindig azok az ügynökségek részesülnek kedvező elbírálásban a fővárosban, amelyek vezetői „kollaterális” kapcsolataikat vetik be. „Én csak észérveket hoztam fel, de láthatóan nem volt hatása” – mondta Drăghici.

 

Egyezmények

 

Két együttműködési egyezményt is kötött az Országos Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség a közelmúltban, tudtuk meg. Az egyik a megyei ügynökségek és a Területi Munkaügyi Felügyelőségek (ITM) közötti információcsere megkönnyítésére vonatkozik. Az AJOFM igazgatója szerint a hozzáférés a felügyelőség adatbázisához fontos lépés a feketén dolgozók azonosítása tekintetében. Például könnyen fény derül arra, ha egy személy munkanélküliként van nyilvántartva, s az ITM ellenőrzésein feketemunkán kapták rajta. Hamarosan a Munkaügyi Minisztériumon belüli összes intézménynek nyitott lesz egymás felé az adatbázisa, így nagyon hamar felfedezhetik a csalásokat.

 

Elbocsátások

 

A másik egyezmény a tanügyminisztériummal köttetett és a Második esély elnevezésű felnőttképzésben való együttműködésre vonatkozik. Az ügynökségek adatokat szolgáltatnak majd azokról a nyilvántartásukban lévő személyekről, akik analfabéták, vagy nem végezték el az általános iskolát, s megfelelnek arra, hogy részt vegyenek a programban.

Ami a kollektív elbocsátásokat illeti: összesen 482 alkalmazottat bocsátottak el februárban, illetve bocsátanak el ebben a hónapban, ezek közül a Transilvania Gerenal cégcsoport például 272 alkalmazottjától válik meg, a belényesi Albatex 100 személyt, a Hanil Electronics pedig 56 személyt bocsát el. Jelenleg 188 szabad munkahelyről tudnak a megyei ügynökségnél, ezek közül 14 szól felsőfokú végzettségűeknek. „Ez a szám alacsony, de megszokott az évnek ebben a periódusában” – mondta az igazgató, aki arról is beszámolt: április 27-én szervezik meg az általános állásbörzét Váradon.