Sok a fertőzés, de nincs influenza

Sok a fertőzés, de nincs influenza
Bihar megye – Több a felső légúti fertőzés, mint más években ilyenkor, azonban csökkenőben az elmúlt hetekhez képest. Influenzáról eddig nem érkezett jelentés, az oltóanyag szétosztása folyamatban van.

A vártnál több légúti fertőzéssel szembesültek az utóbbi hetekben Bihar megyében a háziorvosok, azonban – amint a Bihar megyei Közegésszségügyi Hatóság (DSP) legfrissebb jelentéséből kiderül – a megbetegedések száma csökkenőben van az elmúlt hetekhez képest. Például, míg egy héttel korábban Bihar megyében 4819 felső légúti fertőzésről érkezett jelentés a DSP-hez, az elmúlt héten ez a szám 3871 volt, s ezek közül 536 esetben volt szükség kórházi beutalásra. Egyúttal 977-ről 913-ra csökkent a tüdőgyulladással kórismézettek száma egy hét leforgása alatt, közülük 224-en kerültek kórházba emiatt. A DSP jelentése szerint ezidáig egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy influenzavírus okozta volna a fertőzést.

Ingyenes oltás

Ami pedig az influenzaellenes oltást illeti: a DSP az elmúlt héten 5600 adagot kapott, ezeknek a szétosztása folyamatban van. További szállítmányokat is várnak, azonban, amint az intézmény közelmúltban megtartott sajtótájékoztatóján is elhangzott, kevés az esélye, hogy elegendő mennyiséget kapjanak, hiszen ahhoz, hogy a krónikus betegeknek legalább a felét beoltsák, harmincezer adagra lenne szükség.
Az első szállítmányból a háziorvosok tíz-tizenöt adagot kapnak értesüléseink szerint, s az elmúlt héten már beoltottak 122 személyt. Dr. Ilyés Károly nagybáródi háziorvos kérdésünkre elmondta: ötven adag lenne optimális, ezzel biztosítani tudná a krónikus betegek, különösen a tüdőbetegek beoltását. Mivel bányavidéken rendel, betegei között az átlagnál több a tüdőbeteg, tette hozzá. Ezidáig viszont ő sem találkozott influenzagyanús esettel, sőt, a légúti fertőzések sem voltak gyakoriak az ő páciensei között.

Kapható

Aki be szeretné magát oltatni influenza ellen, megteheti úgy is, hogy megvásárolja a készítményt. Értesülésink szerint nem hiányzik a patikákból az idei szezonra kidolgozott oltóanyag. Ahol érdeklődtünk, Vaxigrip nevű készítménnyel tudtak szolgálni, melynek ára közel harminc lej. Veszik, de mégsem nevezhető túlzottnak az érdeklődés, válaszolt kérdésünkre a patikus.
Az influenzaellenes oltást egyébként főleg a krónikus betegeknek ajánlják, mivel az ő szervezetüket súlyosabban megviselheti a fertőzés. Várandós nőknek, illetve azoknak, akik fertőzöttekkel kerülnek kapcsolatba – például az egészségügyi alkalmazottak – ugyancsak ajánlott beoltatniuk magukat a DSP álláspontja szerint.
Lapunkhoz továbbított közleményében megelőzésről, óvintézkedésekről is tájékoztat a DSP. Fontos például a vitamindús táplálkozás, azaz sok friss zöldség és gyümölcs fogyasztása, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a könnyű fizikai erőfeszítést igénylő torna, az elegendő pihenés, a fizikai és pszichikai túlterhelés elkerülése. A dohányzás, a túlzott alkohol-, illetve koffeinfogyasztás ilyenkor különösen ellenjavallott.

Megelőzés

A fertőzés elkerülése érdekében mossunk kezet minél gyakrabban vízzel és szappannal, főként munkahelyünkön, az iskolában, közélelmezési egységekben. Tüsszentsünk egyszer használatos zsebkendőbe, melyet utóbb szemeteskosárba dobunk – így megvédhetjük a többieket az esetleges fertőzéstől. Lehetőleg kerüljük azokat a helyeket, ahol tömeg van. Fontos tudni, hogy a vírust látszólag egészséges személyektől is elkaphatjuk, mivel a fertőzésnek van egy olyan fázisa, amikor a tünetek még nem jelentkeznek.
Amennyiben részleges, vagy teljes karantént rendelnek el egy egészségügyi intézményben, tartsuk tiszteletben. Láz, fejfájás, köhögés, torokfájás esetén értesítsük a háziorvosunkat előjegyzés végett, de ha tüneteink súlyosbodnak, különösen éjszaka, vagy hétvégén, hívjuk az 112 sürgősségi számot, vagy jelentkezzünk a legközelebbi kórházban.

Neumann Andrea

Címkék: ,