Slag, cső, tömlő, lélegeztető készülék

A legutóbbi tűzoltóképzés résztvevői
A legutóbbi tűzoltóképzés résztvevői
Az első olvasatra ijesztőnek tűnő cím egy hétvégi rendezvény főbb fogalmait mutatja: a szalacsi önkéntes tűzoltóegylet tagjainak képzése újabb fázisába ért.

A több mint 140 éve alapított szervezet személyzete legutóbb tavaly ősszel gyűlt össze, szintén az ottományi Komáromi udvarházban, hogy részt vegyenek az akkor még főleg csak elméleti oktatásban. Akkor ugyanis az önkormányzat egy kis, négy kerék meghajtású géphez jutott, amelynek a legfőbb erénye az, hogy szerkezetéből adódóan gyorsan, változó terepviszonyok mellett is hamar célba tud érni. A szombati találkozó egyik apropóját éppen az adta, hogy a kis autót túllépve immár egy nagy, ha úgy tetszik egy teljesen ép és “normális” tűzoltóautóhoz jutott hozzá az önkormányzat. Azonban ennek a masinának a működtetéséhez, olyan emberekre (is) szükség van, akik azt valamilyen módon működtetni tudják. Így a tavaly őszi képzést kiegészítve és arra építve, ezúttal a nagyobb kapacitású gépről, az azon levő fecskendőtípusokról, tömlőkről esett szó. Az elméleti képzésnek része volt a tárgyak, eszközök pontos megnevezése és azok típusai. Merthogy tömlőből is több féle van, mint ahogyan a csatlakozóknak is számos fajtája és ezek használata függ attól, hogy éppen milyen jellegű beavatkozásra van szükség.

Gyakorlati próba

Ahogyan a múltkor, most is a Békés megyei önkéntesek vezetője, Csóka Károly és kollégája, Molnár Erik voltak azok, akik hasznos tanácsokkal látták el a szalacsi és környező településekről érkezetteket. Az elméleti instrukciók után a már gyakorlatiasabb rész jött. Az új gépet körül állva figyelték azt, hogy melyik felirat mit jelent, melyik kar mit hoz működésbe. Ezután újra feltöltötték vízzel az autót és ekkorra már nagyjából mindenki tudta azt, hogy mi a dolga abban az esetben, ha valahol a településen tűz ütne ki. Miután megszívta magát vízzel a “behemót”, a falu határában két kisebb szalmabála volt az, amivel meg kellett küzdeni. Ezzel persze nem volt sok gond és ez remélhetőleg már így is marad. Ugyanis egy több ezer eurós, import tűzoltóautó nem olcsó dolog, de ha ezzel már csak egy tüzet is el lehet oltani vagy megfékezni úgy, hogy az épületben ne keletkezzen komolyabb kár, akkor máris megérte az árát. Ugyanúgy a belefektetett időt is, amit az önkéntesek adnak hozzá.

Szűcs György