FRISSÍTVE: Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert

Akt.:
FRISSÍTVE: Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert
Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert a telefonszolgáltatókkal, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a különleges kommunikációs szolgálat (STS) közreműködésével – tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget a kormány közleménye.

FRISSÍTÉS: A lakossági gyorsriasztási rendszer egy-két hónapon belül működőképes lehet, nyilatkozta hétfőn Temesváron Mihai Tudose miniszterelnök, aki hozzátette, azon dolgoznak, hogy mielőbb kész legyen az új applikáció.

“Nem lehet kész délutánra, de egy-két hónapon belül működőképes lesz” – magyarázta Tudose.

A kormányfő elmondta, hétfőn reggel a telefonszolgáltatókkal, a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség, az Országos Hírközlési Hatóság (ANCOM) és a különleges kommunikációs szolgálat (STS) képviselőivel találkozott, ahol eldöntötték, hogy Sistem Alert néven dolgoz ki a kormány egy telefonos gyorsriasztási rendszert.

A temesvári viharral kapcsolatosan Tudose elmondta, a meteorológusok fél órával a vihar előtt figyelmeztetést adtak ki, de ez túl rövid idő ahhoz, hogy mindenki értesülhessen egy vészhelyzet során. A kormányfő szerint ezért lesz hasznos a telefonos applikáció, mert annak segítségével bárki azonnal értesülhet bármilyen vészhelyzetről is szereznek tudomást a hatóságok.

“A Sistem Alert a mobilszolgáltatók előfizetőinek küld majd specifikus üzeneteket vészhelyzet esetén, más országokban használt rendszerekhez hasonlóan. Nem egy egyszerű SMS üzenetet fog küldeni. A riasztásokat egy adott régióban tartózkodó személyek kapják meg, szélsőséges időjárás, tűzvész, robbanásveszély vagy egyéb kockázatos esetekben” – pontosított a kormány.

A közlemény értelmében a műszaki megoldásokat a hétfőn 15 órakor kezdődő gyűlésen tárgyalják meg a szakemberek.

A telefonos gyorsriasztási rendszer bevezetésével párhuzamosan egy tájékoztatókampányra is sor kerül, hogy megtaníthassák a lakosságnak ennek működését – tájékoztatott a kormány.

www.agerpres.ro