Sínen van a Vízügyi Közösségi Fejlesztési Egyesület ügye

Sínen van a Vízügyi Közösségi Fejlesztési Egyesület ügye

Szatmár megye — Hosszú halogatás után a Megyei Tanács tegnapi renkívüli gyűlésén ellenvetés nélkül elfogadta az ADI Vízügyi Közösségi Fejlesztési Egyesület alapszabályzatát.

Az ivóvízhálózat kiépítését célzó struktúrális alapok mindezidáig hozzáférhetetlenek voltak a Szatmár megyei települések számára, mivel a szabályozások értelmében a későbbi pályázáshoz szükséges egy több település érdekeit képviselő egyesület létrehozása. A Szatmár Megyei Tanács több hónapja halogatta ennek az egyesületnek a létrehozását, végül a tegnapi rendkívüli tanácsülésen elfogadta ennek alapszabályzatát. Több mint 100 millió eurónyi, az ivóvízhálózat kiépítésére költhető összeg válik ezáltal Szatmár megye számára elérhetővé.

Megszűnt az ellenállás

Korábban az ADI nevet viselő egyesület ügye nacionalista fennhangokat is kapott, lévén, hogy azok a települések, amelyek idejében felismerték ennek a társulásnak a fontosságát, és jelezték csatlakozási szándékukat ehhez az egyesülethez többségében RMDSZ által vezetett települések voltak. A korábbi viták ellenére a tegnapi ülésen ellenvetés nélkül fogadták el az ADI alapszabályzatát a tanácsosok, amint az ezzel kapcsolatban lapunknak Günthner Tibor, a megyei tanács alelnöke elmondta, az eddig ellenkező tanácsosok is felismerték végre ennek szükségességét így mostmár csak a technikai kivitelezés részleteinek tisztázása várat magára. Csehi Árpád, a megyei tanácsos javaslatára, az egyesületbe egyszerű kérés alapján beiratkozhatnak a települések önkormányzatai, így az alapszabályzatmódosítás révén az egyesülethez csatlakozni kívánó új tagok esetében már nem szükséges az összes tag jóváhagyása. így minden település számára nyitottá vált egyesülethez való csatlakozás, melyet az elkövetkező harminc napon belül kell jeleznie. Kovács Máté a megyei tanács környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint, így megyénk nyitottá vált a struktúrális alapok felé, hiszen a Környzetvédelmi Minisztérium már korábban is támogatásáról biztosította megyénket, többször is kérve az egyesület létrehozását.