Simonyi óbesterre emlékeztek a várban

Simonyi óbesterre emlékeztek a várban
Nagyvárad – A Regionális Simonyi Napok ugyanakkor a Festum Varadinum rendezvénysorozat keretében Nagyváradon április 22-én kedden emlékeztek meg Simonyi óbesterről.

Báró Felsővásárdi Vitéz Emődy Dániel István, a Regionális Simonyi Napokat szervező Pro Patria Alapítvány elnöke a megemlékezés előtt elmondta, hogy Nagyváradon mindig a Varadinum ünnepségsorozat keretében emlékeznek meg Simonyi óbesterről. Az alapítvány célja, hogy minden olyan településen Simonyi-emléktáblát helyezzen el, ahol a hős  megfordult, élt, harcolt. A nagyváradi Vártemplomban elsőként Szólláth Tibor a Hajdú-Bihar Megyei Önkörmányzat alelnöke szólt a főként diákokból álló gyülekezethez elmondva: Simonyi óbester olyan hőstetteket hajtott végre, hogy országszerte legendák keringtek róla, mégis börtönben kellett meghalnia. Majd Magyarország jelenkori helyzetére terelve a szót figyelmeztetett: nem lesz magyar nemzet ha nem fogunk valamilyen formában össze.

Tempfli József római-katolikus megyés püspök Simonyi óbester példájából kiindulva hangoztatta, hogy Istentől kapott képességeit mindenkinek kötelessége kamatoztatni a maga és a közössége javára, majd ő is az összetartás fontosságát hírdette, különös tekintettel a közelgő romániai helyhatósági választásokra Romániában. beszéde után Emődy Dániel emlékérmet nyújtott át Tempfli Józsefnek a Simonyi emlékét élesztő és megörző tevékenységéért. Dr. Hermán János a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadótanácsosa a történelmi örökségünk megbecsülésére buzdította a hallgatóságot. A templomi megemlékezésen Meleg Vilmos szavalat és Nagy Csba klarinétművész muzsikált. A templomi köszöntők után az egyházak, a Pro Patria, a Bincisz illetve az Ady, a Lorántffy és a Szent László iskolák diákjai koszorúkat helyeztek el Simonyi óbester emléktáblájánál.

Pap István