Simina Tănăsescu benyújtotta lemondását

Simina Tănăsescu
Simina Tănăsescu
Benyújtotta lemondását szerdán Elena-Simina Tănăsescu elnöki tanácsadó – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

A közlemény rámutat: az Államelnöki Hivatal ismételten cáfolja azokat a vádakat, melyek szerint Elena-Simina Tănăsescu elnöki tanácsadó megpróbált nyomást gyakorolni Petre Lăzăroiu alkotmánybíróra, akivel múlt héten volt egy találkozója.

Az ezzel kapcsolatos vádak hamisak, mivel azonban megengedhetetlen, hogy a közvéleményben az a gyanú éljen, miszerint megkíséreltek beavatkozni az alkotmánybíróság tevékenységébe, illetve hogy ne essen csorba az Államelnöki Hivatal intézményének megítélésén, Elena-Simina Tănăsescu benyújtotta lemondását – áll a közleményben.

Petre Lăzăroiu alkotmánybíró pénteken azt nyilatkozta, találkozóra hívta őt Klaus Iohannis államfő egyik tanácsadója, Simina Tănăsescu, és megmutatta neki a VeDem Just Alapítvány által az államfőnek küldött igénylést, amelyben a szervezet az ő menesztését kéri az államfőtől. Lăzăroiu rámutatott, az államfőnek nem tartozik a hatáskörébe az alkotmánybírák leváltása, tudomása szerint azonban az elnök mégis egy ilyen rendelet kibocsátására készül. Szerinte mindez ürügyként szolgálhat az államfőnek arra, hogy tovább halogassa Laura Codruţa Kövesi korrupcióellenes főügyész leváltását, amire alkotmánybírósági döntés kötelezi.

,,A közvéleménynek tudnia kell, hogy (…) itt nem rólam van szó, én nem számítok ebben az egyenletben. (…) Amennyiben ez megtörténik, az elnöknek lesz egy oka azt mondani, hogy amíg nem tisztázódik Lăzăroiu mandátumának kérdése, nem adja ki a Kövesi menesztésére vonatkozó rendeletet” – fogalmazott akkor Lăzăroiu.

Hozzátette, jó viszonyban van Simina Tănăsescu elnöki tanácsadóval, nem gyanúsítja azzal, hogy megpróbált nyomást gyakorolni rá. “Nem. Ő ezt civilizált módon közölte velem, én pedig tudomásul vettem. (…) Várom az elnök rendeletét” – mondta.

Az Államelnöki Hivatal pénteki közleményében leszögezte: valóban sor került csütörtökön egy találkozóra Simina Tănăsescu és Petre Lăzăroiu között, előbbi átadott két szakkönyvet az alkotmánybírónak, majd beszéltek a VeDem Just szervezet igényléséről is, “ez azonban két alkotmányjogban jártas szakember közötti beszélgetés volt, az Államelnöki Hivatal intézményének bevonása nélkül”. ,,Következésképpen valótlan és teljesen alaptalan minden olyan feltételezés, amely szerint nyomásgyakorlás történt” – nyomatékosította a közlemény.

Kedden az AGERPRES hírügynökség úgy értesült, hogy az alkotmánybíróság a Velencei Bizottsághoz fordult az ügyben.

www.agerpres.ro