Sikertörténet az uszodából: Amerikába mentem…

Sikertörténet az uszodából: Amerikába mentem…
Mondhatni, nem esett messze az alma a fájától: Zsíros Patrik Attila nagytatája úszott, édesapja vízilabdázott, ezért ő maga is vizes sportágat választott. Összetett, jó pólós vált belőle: erős, mint egy hokijátékos, pontosan dob és továbbít, mint egy kosaras vagy röplabdás, kiváló az állóképessége, akár egy hosszútávúszónak, és remek a taktikai érzéke, akár egy sakkozónak.


Aki eljutott az Értől az Óceánig, esetünkben a román fiúvízilabda bajnokságból az amerikai egyetemista ligába. Hétköznapinak is nevezhetnénk Zsíros Patrik Attila történetét, amely szerint édesapja levitte az uszodába, ott megtanult úszni, majd egykori pólós papájától ellesve egy, s mást, beállt a vízilabdázni vágyó gyerekek népes táborába. A történet egyszerűnek látszik, mégis egyedi: Patrikban megvolt a sportág iránti szeretett, alázat és elkötelezettség, az akarat és a spiritusz sem hiányzott belőle, és mindez párosult a szívóssággal, a feljebbre való törekvéssel és a mai fiatalokból nagyon is hiányzó valamire vinni akarással. Az egykori „pöttöm” fiúvízilabdázó, ma a világ egyik legnagyobb egyetemista bajnokságában, az amerikaiban játszik…

De ne szaladjunk ennyire előre, mert Patrik pályakezdésében is van némi , ami más, mint a pályatársaké: „jó tíz évvel ezelőtt bérletet váltottam az uszodába, és este 10 óra után lementünk a fiammal az uszodába. Tulajdonképpen innen számítható Patrik karrierjének kezdete – mesélte tegnap a vízilabdázó édesapja, Attila, aki a labdát súlyokra váltotta, és bizony sokan háromszor is meggondolnák, mielőtt birokra kelnének vele. – Majd tíz éven át pólóztam, és amit az idő alatt tanultam, elsajátítottam, azt megpróbáltam átadni a fiamnak. Az alapokat velem tanulta, az olykor éjfélbe nyúló vízi partik alkalmával, majd hogy profi ízt is kölcsönözzünk mindennek, a fiú leigazolt a Crișul kölyökcsapatához, ahol Vekerdi Laci bácsi volt az első trénere, később Ciprian Câmpianu edző ifjúsági alakulataiban folytatta, és nem is akárhogyan: minden korosztállyal, beleértve itt a gyerektől, az ifi III.-tól egészen az ifjúsági I.-ig, mindegyikkel bajnoki címet nyert. ”

Debrecenből a Vasasba

„Marcel Hașaș tanácsára 2015-ben váltottunk, erősebb bajnokságot választva, a fiú Debrecenben folytatta rövid pályafutását – mesélte tovább Patrik karrierjét a büszke apa. – Rövid, mert hamar felfedezte őt Plézer János, így 2016-ban átköltöztünk Budapestre, a Vasas utánpótláshoz. Hangsúlyozom költöztünk, mert feladva addigi nyugodt nagyváradi életemet, a fiam boldogulását, pályafutását szem előtt tartva, mindent eladtam Nagyváradon, és már indultunk is a magyar fővárosba. Már abban az évben országos második helyezést ért el a Vasas ifjúsági együttesével, és bár nagyon meglepett a döntése, nem gördítettem akadályt az elhatározása elé: a fiú még alig volt 17 esztendős, amikor 2016 nyarán elutazott Amerikába, és kipróbálta magát az ottani seregszemlében. A tengerentúli bajnokságról tudni kell, hogy az nyáron zajlik, és az európai játékosokat nagy érdeklődéssel fogadják, illetve igazolják le erre az időszakra. Tudtam, hogy öntudatos a fiú, de nem gondoltam volna, hogy egyedül, ráadásul alig 17 évesen egy amerikai pólós túrába fog. Nem szegte kedvét a kiruccanás, sőt, egy évvel később ismét elutazott Kaliforniába, és ekkor már nem is tért haza: 2017-ben ösztöndíjat kapott a Concordia University Irvine egyetemtől, ahol jelenleg is játszik” – tudhattunk meg részleteket a Vasastól Kaliforniáig tartó „rövid” útról.

Medencéből a padba és vissza

A hétköznapjairól érdeklődve, maga Patrik számolt be az amerikai sport- és egyetemi életről: „az egyetem Irvine-ban van, durván egy órára Los Angelestől délre, egy nagyon exkluzív és szép környezetben.

Közgazdaságtant és pénzügyet tanulok, a WWPA-ligában játszik a csapatom. Tavaly az ötödikek lettünk a ligában, persze nem voltunk elégedettek, hiszen a potenciálunk alapján legalább a bronzérmes helyre kellett volna beérnünk. Abban a sorozatban 42 gól, 15 gólpassz és 23 labdaszerzés volt a mutatóm a 23 mérkőzés során. A második szezonom nemrégiben kezdődött meg, az eddigi négy meccsen már 13 gólt produkáltam, ezzel a csapat legeredményesebb játékosa vagyok. Hogy mi lesz az egyetem után? Biztos vagyok abban, hogy Amerikában maradok és a vízilabdasportban helyezkedem el, azt hogy milyen szinten, az majd az évek során kialakul. Emellett mindenképpen elvégzem az egyetemi mesterképzést, vagyis az MBA-t (Master of Business Administration), mert a tanulás is nagyon fontos helyet foglal el az életemben.

Azt mindenképpen tudni kell, hogy Amerikában nagyon nagy hangsúly van az egyetemi sportéleten. A sportot és a tanulást egy lapon emlegetik, a kettő nagyon össze van hangolva, ami ugyanebből kifolyólag borzasztóan fárasztó. Hogy csak egy hétköznapomat meséljem el: reggel 5:15 kor kelek, 6-kor kezdődik az edzés, a tréning végeztével indulunk az egyetemre, az aznapi óráinkra. Azok végeztével megyünk is vissza az uszodába a második edzésre. Annak zárultával pedig megyünk tanulni, és készülünk a következő napra”.

Ennyibe került elmesélni egy néhány évvel ezelőtt kezdődött sikertörténetet, amely még csak most van igazán kibontakozóban. Hogy lesz-e ebből román, magyar, netalán amerikai válogatottság, az még a jövő zenéje, az viszont már most elismerésre méltó, ahogyan egy fiatal, egyedül a világban manapság karrierépítésbe kezd…

Névjegy

Zsíros Patrik Attila
Született: 1998., október 20.
Sportkarrier: vízilabdázó.
Posztja: rosszkéz hátsó – vízilabdában a résztvevők hét poszton játszhatnak: kapus, center, bekk, kapás szélső, kapás hátsó, rosszkéz szélső, rosszkéz hátsó.
Csapatai: Nagyváradi Crișul, Debreceni EAC, Vasas SC, Concordia University.
Címei: bajnok gyerek, ifi III., II. és I. korosztályban a Nagyváradi Crișul együttesével; ezüstérmes a Vasas ifjúsági csapatával; az amerikai ligában bekerült az All-Freshman team-be, azaz a legjobb első évesek közé sorolták. Ezzel szinte egyidejűleg megkapta a hét sportolója díjat (eagle of the week).

Szántó Á. ZoltánA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .