Sikerrel zárult a Zaragoza művelet

Sikerrel zárult a Zaragoza művelet
A váradi szervezett bűnözés elleni területi szolgálat emberei s az ilyen ügyekkel foglalkozó ügyészek embercsempész-hálózat tagjai ellen emeltek vádat.

Nicolae Stamate, a nagyváradi szervezett bűnözés elleni szolgálat vezetője tegnap egy általuk készített „térképen” mutogatva magyarázta a rendőrség Traian Lalescu utcai ideiglenes székhelyén tartott sajtótájékoztatón, hogyan is működött a Bihar és Teleorman megyei tagokból verbuválódott bűnbanda, melynek tagjai külföldön dolgozni kívánó román állampolgárokat vertek át és zsákmányoltak ki. A piramisszerűen felépített szervezetet egy váradi házaspár vezette, D. A. és D. R., a beosztottaik pedig valamennyien teleormaniak, O. A. V., a Cancioi becenevű I. L., a Dolary becenevű I. E., és a barátai által csak Ninjának nevezett I. L. voltak. A 20–42 év közötti életkorú vádlottak mindegyikének megvolt a maga szerepe, volt, aki verbuválta az ügyfeleket, másik a szállítással foglalkozott, volt, aki a kizsákmányoló szerepét töltötte be. A lényeg, hogy spanyolországi munkalehetőséget ígértek napi 8 órás munkával, és 50 eurós kereseti lehetőséggel a vállalkozó kedvűeknek, összesen 34 Bihar megyei férfi és nő, meg egy gyermek utazott ki Valenciába, illetve Zaragozába mandarint és narancsot szedni.

És jött a valóság

Spanyolországba érve szertefoszlott minden reményük a szerencsétlen embereknek, már akkor rájöttek, hogy valami, amikor embertelen körülmények között szállásolták el őket, víz és áram nélküli helyiségekben, 7 embert összezsúfolva egy szobába. Aztán az is kiderült, a munkaidő nem 7–15 óra között van, reggel 6-kor már munkába kellett állniuk, s este 9-ig nem hagyhatták abba, miközben mindössze 30 perc szünetet engedélyeztek nekik. A munkaadókkal nem is találkoztak, a román közvetítők tartották velük kizárólagosan a kapcsolatot. Persze a fizetést is ők markolták fel, az agyondolgoztatott emberek szemét aprópénzzel kiszúrták, volt, aki 50 eurót kapott másfél hónap munka után, s még egyéb munkát is vállalnia kellett, hogy végül hazatérhessen. Most mind a 34-en ezer eurós kártérítést kérnek a vádlottaktól, akiket a vonatkozó munkaügyi törvények, bűnszövetkezés, embercsempészet, kiskorú csempészése miatt állítanak hamarosan bíróság elé. Valamennyien 3–15 év közötti szabadságvesztésre számíthatnak.

Zámbó Sipos Mónika