Sikerrel átléptek egy küszöböt

Sikerrel átléptek egy küszöböt
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Élet az Autizmussal Egyesület számára a Kanonok soron biztosított helyet azért, hogy ezáltal is bővítse az egyházmegye karitatív tevékenységét.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Élet az Autizmussal Egyesület számára a Kanonok sor épületegyüttesében biztosított helyet azzal a szándékkal, hogy a Szeretetszolgálat Évében ezáltal is bővítse az egyházmegye karitatív tevékenységét, amelynek fő támogatója a Caritas Catolica. Exc. Böcskei László megyés püspök múlt csütörtökön délután áldotta meg a székhelyet egy kisebb ünnepség keretében.

Az egybegyűlteket köszöntő Bacsadi Gabriella elnök arra hívta fel a figyelmet: az egyesületük tavaly októberben alakult azzal a céllal, hogy segítsen beilleszkedni a társadalomba az autista fiatal felnőtteknek, hogy ne marginalizálódjanak, vagy érezzék magukat megbélyegezetteknek, illetve teljesebb életet tudjanak élni, esetleg munkahelyet találjanak maguknak. Úgy fogalmazott: Istennek és más segítőknek hála most sikerült átlépniük egy küszöböt. Ezt megelőzően idén februárban partnerszerződést kötöttek a Caritasszal, melynek értelmében az autista fiatalok dolgozhatnak a katolikus segélyszervezet szociális étkezdéjében és a Spartacus utcai üzlethelyiségében, valamint jól együttműködnek a Bihar Megyei Mozgássérültek Egyesületével is, melynek vezetője, Boros Sarolta egy kis sarkot biztosított korábban számukra, az ott készült kézműves alkotásokat pedig kiállították a felavatott székhelyen.

Odafigyelni egymásra

Exc. Böcskei László felidézte, hogy néhány héttel ezelőtt Bacsadi Gabriella felkereste őt a püspökség irodájában, és elpanaszolta neki, hogy milyen problémával küszködnek. Abban a pillanatban nem tudott neki konkrét választ adni, megbeszélte azonban az ügyet a munkatársaival, az adminisztratív és a műszaki személyzettel, s végül sikerült megoldást találni a gondra. A főpásztor ugyanakkor kiemelte annak fontosságát: mennyire fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, mert talán sokkal többet tudunk tenni egymásért, mint gondolnánk. „Lényeges, hogy mindenkiben meg tudjuk látni a méltóságot, amire nem csupán keresztény hitünk tanít, hanem ezt emberségünk is megköveteli tőlünk”- nyomatékosította.

A Caritas részéről Kiss Károly ügyvezető beszélt arról, miért kell esélyegyenlőséget és megfelelő életkörülményeket biztosítani az autisták részére, majd Biró Rozália RMDSZ-es szenátor adott hangot azon meggyőződésének: mindannyiunk kötelessége és felelőssége, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy jobb legyen az autistáknak. A szeretetvendégség előtt Rajna József Caritas-igazgató egy imádkozó kezet és Ora et labora jelmondatot tartalmazó faragott képet adott át az egyesület elnökének. A Kanonok sor 25. szám székhelyen egyelőre nyolc fiatal felnőtt autistával foglalkoznak önkéntesek, minden hétköznap 9-13 óra között.

Ciucur Losonczi Antonius