Sikeres volt a Nagyváradi Ősz

Sikeres volt a Nagyváradi Ősz
Az önkormányzat vezetői szerint „rendkívül sikeres” volt az általuk szervezett idei Nagyváradi Ősz-fesztivál. Az okokról Ovidiu Mureşan alpolgármester és Mircea Oaie igazgató beszélt.

Megtalálták az optimális formuláját a helyszínek és az időtartam kombinációjának- Ovidiu Mureşan alpolgármester szerint ebben rejlik a titka annak, hogy az idei, október 3-12. között zajlott Nagyváradi Ősz-fesztivál „rendkívül sikeresnek” bizonyult több szempontból is az önkormányzat megítélésében.
A rendezvénysorozat főbb történéseit összegző szerdai sajtótájékoztatóján az elöljáró kifejtette: a csendőrségtől kapott adatok alapján rekordszámú- több mint 45 ezer fő- látogatót vonzottak a különféle események, a zárt téri koncertek iránt körülbelül 2000-2500-an érdeklődtek. A legtöbben, mintegy 22 ezren az október 12-i záróestén voltak jelen, a fáklyásmenet útvonala mentén, illetve a December 1. parkban. Nagy népszerűségnek örvendtek a katonai fúvószenekarok (a sportcsarnokbeli produkcióikra 1500-an voltak kíváncsiak), ezért a Polgármesteri Hivatal azt tervezi, hogy jövőre két külföldi együttesnek a meghívásával nemzetközi jellegűvé teszi a parádét, esetleg önálló eseményként megszervezve.
Elhangzott az is, hogy a filharmóniabeli koncertek közül a Pasărea Colibri együttes és Dan Andrei Aldea közös fellépésére voltak a legtöbben kíváncsiak. Más városokból is érkeztek rajongók, és ha rendelkezésre állt volna nagyobb terem, még többen lettek volna. A fesztivál keretében fiatal váradi tehetségeknek is lehetőséget biztosította, a nemzetközi jelleget az izlandi Mezzoforte dzsesszbanda és a német Tania Evans (Culture Beat) képviselték. (Az állótapssal ünnepelt Bródy Jánost kifelejtette a felsorolásból az alpolgármester). Ovidiu Mureşan ugyanakkor úgy látja: a visszajelzések is azt bizonyítják, hogy a közönség elégedett volt a fesztivállal, hiszen a közösségi portálokon és a kommentekben nem találkozott a korábbi években megszokott cinikus beszólásokkal.

Egyéb adatok

Mircea Oaie, az önkormányzat rendezvényszervezésért felelős igazgatóságának a vezetőjétől megtudtuk: 600 ezer lejes költségvetésből gazdálkodtak. A December 1. parkban 70 árus kínálta a portékáját, az általuk kifizetett bérleti díjból 163.100 lej bevétele származott a helyi költségvetésnek. Koncertjegyekre összesen 22.395 lejt költöttek az érdeklődők, a szponzorok pedig 37.800 lej értékben támogatták a rendezvényeket.
Jól együttműködtek a csendőrséggel, a rendőrséggel és a mentőszolgálattal, szerencsére nem volt szükség a beavatkozásukra. A testvérvárosok közül Debrecen vezetőit hívták meg a városnapi ünnepségekre, de azok nem tudtak ennek eleget tenni, mivel október 12-én éppen helyhatósági választásokat tartottak Magyarországon.

Ciucur Losonczi Antonius