Sikeres volt a IV. Hegyközi Borverseny

Sikeres volt a IV. Hegyközi Borverseny
Az idén immár a negyedik alkalommal rendezték meg Hegyközcsatárban a hegyközi magán bortermelők hagyományosnak számító versengését. A magyarországi Kaba testvértelepülés küldöttsége is részt vett az eseményen.

Vasárnap délután vette kezdetét Hegyközcsatárban a borverseny, akárcsak az eddigi három alkalommal, most is február utolsó vasárnapján. A borászok fehér-, rozé és vörösborokkal nevezhettek be a helyszínen, a nevezési díj boronként 10 lej, volt amely magába foglalta a kétfogásos, igazi disznótoros vacsora árát. A verseny kezdetéig és közben az érdeklődők megtekinthettek egy gyűjteményes kiállítást, amely a szövéshez, fonáshoz, varráshoz és az ezt megelőző munkálatokhoz használatos kellékeket mutatta be. Voltak olyan tárgyak, amelyeket a fiatal generáció már nem ismer – mint a szövőszék, guzsaly, orsó, tiloló, gereben, kerekes rokka, borda, nyüst, motolla, vetülő, csőrlő, stoppolófa stb. –, sokuknak fejtörést okozott a használatuk. A versenyt Vitályos Barna polgármester és Sztankovics Gyula kultúrreferens nyitotta meg, üdvözölve a jelenlévőket, közöttük a magyarországi testvértelepülés, Kaba város önkormányzatának képviselőit, akik különdíjjal kedveskedtek a hegyközi szőlősgazdáknak.

Jó termés volt a tavalyi

Nem volt könnyű dolga a zsűrinek a jobbnál jobb borok elbírálásánál: 34 bormintát kellett megízlelniük, illetve megítélniük színük, állaguk, illatuk alapján. A vörösbor kategóriában az első díjat Szabó Béla hegyközcsatári lakos mondhatta a magáénak, II. Németi Gábor (Hegyközpályi), III. Homonai Sándor (Hegyköztóttelek) lett. A rozék díjazottjainak sorrendje: I. Iványi Gyula (Hegyköztóttelek), II. Karácsony Sándor (Síter), III. Végh János (Hegyközcsatár). A fehérbor kategória első helyezettje Kispál József (Hegyköztóttelek), második Németi Gábor (Hegyközpályi), és a harmadik, ám más borféleséggel Kispál József volt.

Tóth Zsigmond