Sikeres volt a Festum Varadinum

Akt.:
Sikeres volt a Festum Varadinum
Nagyvárad- Csütörtök déli sajtótájékoztatóján Szabó Ödön programkurátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a visszajelzések alapján sikeresnek nevezte a XXIII. Festum Varadinumot.

Szabó Ödön elmondta, hogy szerdán ülésezett a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriuma, és a szervezők, valamint a közönség visszajelzései alapján sikerként könyvelte el a XXIII. Festum Varadinumot. Több partnerszervezettel működtek együtt, és végül jó ötletnek bizonyult az a szükségmegoldás, hogy a programoknak legyen egy kurátora. A magyar közösség tagjai ugyanakkor pozitívan fogadták az új arculatot, a rendezvények sokszínűségét. Megjegyezte: szándékosan tervezték úgy, hogy például péntek délután hét rendezvény is egymásra tolódjon négy órán belül, hogy az emberek tudjanak prioritási sorrendet felállítani maguknak, amúgy pedig ezek események különböző célcsoportokat céloztak meg. Úgy fogalmazott: „a jó ügyek mellé nem csupán a földiek, hanem Isten is oda áll”, ezt támasztja alá az, hogy általában a szabadtéri koncertek, előadások alatt nem esett az idő. Sokrétű és színvonalas volt tehát a 2014-es ünnepségsorozat, amiért köszönet illeti a történelmi egyházakat, az ifjúsági és a civil szervezeteket is. Magasra tették a lécet, de reméli, jövőre még feljebb lesz, és sikerül majd átugrani. Hozzátette: a kuratórium ezentúl hamarabb elkezdi az előkészítő munkát, és megfontolandó Fleisz János azon ötlete, hogy egy külön szervezőcsapat foglalkozzon a kisebb-nagyobb dolgokkal, a kuratórium pedig csak jelentősebb horderejű döntéseket hozzon, mint például a dátumok kijelölése.

Partiumi Vágta

Egy másik témára áttérve a politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy június 7-én az RMDSZ partnerségben a Kings Land golf- és szórakoztató központtal megrendezi Köröskisjenőben a Partiumi Vágtát, mely a budapesti Nemzeti Vágta nagyváradi előfutamának számít. Meglátásában egyebek mellett azért is jelentős ez a megmérettetés, mert a résztvevő Bihar megyei településekről 3 perces promóciós anyag készül, melyet levetít a Duna tévé, így ország-világ előtt meg tudják mutatni a saját értékeiket. Emellett egész napos családi programokkal is várják az érdeklődőket egy gyönyörű környezetben, este pedig a magyarországi Új Lovas Színház tagjai lépnek fel A sors útjai című produkciójukkal.

Ciucur Losonczi Antonius