Sikeres musical bemutató volt a vársáncban

Akt.:
Sikeres musical bemutató volt a vársáncban
Nagyvárad – Látványokban gazdag, érzelmeket és indulatokat közvetítő musicalt mutattak be vasárnap este, a vársáncban felállított színpadon. A Monte Cristo grófja elnyerte a közönség tetszését.

Nemcsak a múlt köt össze bennünket, hanem többek között a sport és a színház is. Fontos, hogy a Kárpát-medencében mi, magyarok adjunk valamit a világnak – mondta Sógor Csaba EP-képviselő, valamint képviselőjelölt bevezetőként a vársáncban megszervezett Monte Cristo grófja című musicalhez.

Szoros kötelékben

Farkas Zoltán , a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is szólt a több száz jelenlévőhöz. Mint mondta, a Békés megyei színház darabja most ért el a 75. előadáshoz, s egyúttal 75 személy is jelenik meg a színpadon az előadás során. Mint hozzáfűzte, a 2011 évi premier óta a musicalt nagy sikerrel adták elő többek között Budapesten is. Békés és Bihar megye mindig is szoros kötelékben voltak, hangzott el, hiszen ma Békés megyéhez tartozik a történelmi Bihar megye egy része. De összetart bennünket a nyelvünk, a kultúránk is. A Jókai, valamint a Szigligeti színház jelenti ennek a váradi előadásnak az alapkövét, hangzott el.

A két felszólalást követően a több száz néző egy pergő, sokféle érzelmet és indulatot közvetítő darabot nézhetett meg, melyet a hatásos díszletek tettek még különlegesebbé. A várfal maga is beépült a díszletek közé – If várához jobbat el sem képzelhetnénk – és különös jelentőséget kapott az óra, az idő telését érzékeltető, állandóan jelenlévő motívumként. A hőlégballon is megjelenik egy adott pillanatban, azonban nem emelkedik fel, így egy kissé talán fölöslegessé is válik.

Idősíkok

Az előadás során érdekes módon váltotta egymást a fiatal és szerelmes Edmond Dantes, valamint az idős, magabiztos és méltóságának tudatában lévő Monte Cristo gróf. A második felvonásban például már Szomor György alakítja a főszereplőt – Monte Cristót – azonban a börtönből való szabadulást követően, a Mercédesszel való első találkozáskor ismét Gulyás Attila lép színre, mintegy érzékeltetvén, hogy pár pillanatra Edmond Dantes váltotta fel a bosszúálló Monte Cristót.

Az idősíkokat is szabadon kezelték a musical megírói. Az első felvonás Faria abbé megjelenésével ér véget, a második felvonásban pedig már a gazdag Monte Cristót látjuk. Az, hogy időközben mi történt, azok számára, akik nem olvasták Dumas regényét csak az előadás vége felé derül ki, ekkor beszéli ugyanis el a főszereplő szabadulásának és meggazdagodásának történetét.

Siker volt

Az eső felvonás során a cselekmény pergő, a dallamok magukkal ragadóak, a második részben viszont mintha kissé túl sok hely jutott volna a betétdaloknak és a cselekményt magát kissé elnagyoltan mutatja be a feldolgozás. Mindazonáltal egy szép, látványokban gazdag, mozgalmas előadásban volt részünk, melyet a közönség élénk tapssal jutalmazott.

A Festum Varadinum keretében előadott musical főszervezője a Pro Eurorégio Alapítvány, valamint a Szigligeti Színház volt.

Neumann Andrea