Sikeres lakossági fórum Margittán

Sikeres lakossági fórum Margittán
Margitta – A fórumon Biró Rozália európai parlamenti (EP) képviselőjelölt, Cseke Attila kormányfőtitkár-helyettes, Lakatos Péter parlamenti képviselő és Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke osztotta meg gondolatait.

Jelen volt a fórumon Pocsaly Zoltán polgármester és Bradács Alíz, a helyi érdekvédelmi szervezet elnöke, aki a moderátor szerepét is magára vállalta. A fórumon bevezetőként a gyerekek néptánccsoportja tartott rövid előadást. Biró Rozália EP-jelölt hangsúlyozta, hogy úgy kell éljük jelenünket és építsük a jövőnket, hogy gyerekeinknek a mienknél tartalmasabb élete legyen. Az RMDSZ az elmúlt 17 évben eredményesen dolgozott. Sok pozitív változás történt – a közintézményekben is használhatjuk anyanyelvünket, kitűzhetjük zászlónkat, elénekelhetjük himnuszunkat, használhatjuk a kétnyelvű feliratokat –, melyek az idővel megszokottá és természetessé válnak, de ezekért meg kellett dolgozni, semmit nem kaptunk azért, mert „járt nekünk”.

Nagy koronájú tölgy

Cseke Attila a romániai magyarságot nagy koronájú tölgyhöz hasonlította, melynek koronája, bár szerteágazó, ugyanabból a törzsből ágazik szét. A politikai nézetünk lehet különböző, de most össze kell fognunk, bizonyítanunk kell, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a törzs egy és ugyanaz. Vigyázzunk, nincs második esély, 26-án már késő lesz bánni, ha helytelenül cselekedtünk, hangsúlyozta a politikus. Lakatos Péter egy Herczeg Ferenc-idézettel indította beszédét: „A népet nem azok vezetik, akik dolgoznak érte, hanem akik beszélni tudnak a nyelvén.” Jó lenne, ha ezt megszívlelné az RMDSZ is. Felhívta a figyelmet, hogy az ugyancsak 25-én megrendezendő népszavazás termét messzire kerüljük el, mert érvényessége esetén eltűnhetnek a kisebb pártok, beleértve szervezetünket is. Ha bemegyünk és nemmel szavazunk, azzal az érvényesség esélyét növeljük. Az EP-választásnak is óriási a tétje. Fontos, hogy ne nélkülünk döntsenek rólunk.

Szabó Ödön most is humorral dobta fel a hangulatot, majd felhívta a figyelmet a népszavazásra, mely komoly veszélyeket rejt. Érvényessége esetén megszűnhet Bihar megye magyar parlamenti képviselete. A népszavazáson ne vegyünk részt! Az EP-választásra mindannyian menjünk el, és akkor legalább két képviselőnk lesz. Pocsaly Zoltán azt mondta, hogy az RMDSZ-t nem kell méltatni, őt méltatják tettei. Lépten-nyomon a megvalósításait látjuk, hát járjunk nyitott szemmel, és nem lesz kérdés, kire kell szavazni, ki kell képviseljen az EP-ben bennünket.

Szőke Ferenc