Sikeres kisebbségpolitikát folytat az RMDSZ

„A romániai magyarok érdekérvényesítésének képviselője, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség sikeres kisebbségvédelmi politikát folytat, bízom ennek a képviseletnek a folytonosságában” – jelentette ki Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, aki a politikai alakulat bukaresti kongresszusa előtt Kelemen Hunor szövetségi elnök találkozott. A találkozón a Szövetség részéről jelen volt Borbély László politikai alelnök és Vincze Lóránt külügyi titkár.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a közelgő romániai parlamenti választásokról tájékoztatta a Néppárt elnökét, kiemelve, hogy az RMDSZ az ország minden választókerületében indít jelöltet, hiszen az arányos választási rendszer értelmében egyetlen szavazat sem veszik el, minden voks mandátummá alakul.

A szövetségi elnök ugyanakkor a magyar széthúzás veszélyeire is felhívta a figyelmet, ennek következtében valószínűsíthető, hogy egy-két mandátumot elveszít az RMDSZ, ugyanakkor Tőkés László és Szász Jenő pártjai nem jutnak be a Parlamentbe.

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség továbbra is a jogállamiság tiszteletben tartását szorgalmazza, és a kisebbségi jogok körének bővítését tartja fő feladatának” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.

Az Európai Néppárt kongresszusára október 17 és18-a között kerül sor Bukarestben. Rendhagyónak számít ez a kongresszus, hiszen húsz év után módosítják a Néppárt alapprogramját, amelybe az RMDSZ szorgalmazására először kerül be kisebbségvédelmi fejezet. Az RMDSZ célja elsősorban az volt, hogy az alapprogram térjen ki a kisebbségi jogokra, állapítsa meg az őshonos etnikai kisebbségek fontos szerepét Európában és az Európai Néppárt kötelezze el magát a nemzeti kisebbségek identitásmegőrző erőfeszítése mellett. Ezt a célkitűzést sikerült elérni, hiszen a dokumentum az RMDSZ javaslatára megállapítja, hogy európai kisebbségi keretszabályozást kell kialakítani, amely kisebbségvédelmi standardokat és jogokat tartalmaz majd, ugyanakkor bátorítja a kisebbségi közösségekre vonatkozó kedvező intézkedések és politikák elfogadását.

Az RMDSZ már két évvel ezelőtt megkezdte a felkészülést a bukaresti kongresszusra. Románia nyolc országgal folytatott versenyt, és nyerte el a kongresszus megszervezésének lehetőségét. A pályázat erőssége volt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Demokrata – Liberális Párt közösen tette le a pályázatot és közösen érvelt mellette.

A kongresszus elnököt, főtitkárt, 10 alelnököt és egy kincstárnokot választ. Az RMDSZ Wilfried Martenst támogatja a Néppárt elnöki tisztségére, a Szövetségnek kilenc, szavazati joggal rendelkező küldöttje lesz a kongresszuson.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, az RMDSZ kétoldalú találkozók révén megbeszélést készít elő Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel, Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökkel, Michael Spindelegger osztrák külügyminiszterrel, Berényi Józseffel, az MKP elnökével, németországi, franciaországi valamint olaszországi néppárti vezetőkkel és delegációkkal.

A Szövetség ugyanakkor egy angol nyelvű kiadvánnyal készül a kongresszusra, amely az RMDSZ 21 éves történetét, a romániai magyarok mindennapjait mutatja be.

Az Európai Néppárt kongresszusának zárónapján, október 18-án, csütörtökön, Kelemen Hunor és Wilfried Martens közös sajtótájékoztató keretében értékelik a politikai eseményt.