Sikeres kettős állampolgárság. Közelgő választójog?

Minden egyes nap több száz új állampolgársági kérvény érkezik a magyar hatóságokhoz. Ugyanakkor egyre intenzívebben téma már a választójog megadása is a határon túli magyarok számára.

Naponta mintegy 800 magyar állampolgárságot kérvényező új dosszié érkezik a magyar hatóságokhoz. Erről szólnak a legfrissebb budapesti összesítések. Ezt azt jelenti, hogy két-három hónapon belül letehetik a magyar állampolgársági esküt/fogadalmat az első olyan romániai magyarok is, akik a könnyített honosítást kérvényezték – ezt követően pedig további százezreket fog honosítani a magyar állam. Mint ismeretes, a kettős állampolgárság kérvényezésének nincs határideje, január elejétől gyakorlatilag bármikor beadhatják az érdeklődők a dossziéikat. Az összes információ, valamint a szükséges formanyomtatványok megtalálhatóak a http://www.allampolgarsag.gov.hu honlapon is.

Fennakadás nélkül

Megerősítette a magyar állampolgárság népszerű voltát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Ő a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Állandó Bizottságának újraalakuló ülésén szólt erről szerdán, a Parlamentben. Jelezte: minden nap több száz új kérvény érkezik, s nem igazolódtak azok a félelmek, hogy a kettős állampolgárság miatt konfliktusok lesznek a szomszédos országokkal. Soha ilyen jók nem voltak a kapcsolatok – hangsúlyozta Semjén Zsolt, különösen Románia vonatkozásában is. Hozzátette: az eljárás kapcsán eddig egyetlen panasz sem érkezett, fennakadás nem volt.

A nemzetpolitikában a kormány újjáalakította a MÁÉRT-et, és létrehozta a határon túli támogatásokat végző Bethlen Gábor Alapítványt – mondta még Semjén.

A választójogunkról

Ezzel párhuzamosan téma a magyarországi választójog megadása is a határon túli magyaroknak. Ez természetesen azokra terjedne ki, akik magyar állampolgárokká is válnak előbb. Ezt a témát ugyancsak a KMKF ülésén vetette fel Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Hogy mikortól lehet valamiféle választójogunk? A politikus szerint az alkotmányozás után a kétharmados törvények módosításakor várható a választójogi törvény korrekciója is. “Nagy valószínűséggel az Országgyűlés többségének szándéka arra irányul majd, hogy mindenféle diszkriminációtól mentesen létrehozzák a magyar állampolgárok számára a választójogot” – mutatott rá. Hozzátette: ha bármilyen formában választott határon túli magyar képviselői lesznek az Országgyűlésnek, a KMKF-t is érdemes újragondolni.

Kataszter

Kövér László megjegyezte: felvetődik az a kérdés is, a későbbiekben hogyan lehet tisztázni a KMKF és a Máért egymáshoz való viszonyát. Szerinte jelen pillanatban hiányzik a nemzetpolitika intézményrendszeréből az a fajta társadalmi, civil elem, amit korábban a Magyarok Világszövetsége valósíthatott volna meg, “ha nem téveszt irányt”. A házelnök szerint ehelyett valamilyen intézményes szervezetet kellene létrehozni, amelynek a megfelelő pénzügyi és jogszabályi garanciák mellett elsődleges funkciója az összmagyarság kataszterének megvalósítása lenne, azaz hogy összefogja a világ magyarságát.