Sikeres kétlépcsős pályázat

Sikeres kétlépcsős pályázat
A megyei tanácsosok elfogadták a Szaniszló – Ömböly, Szárazberek – Garbolc, Börvely – Ura közötti útfelújítási munkálatok műszaki dokumentációit, a partnerségi szerződéseket, az önrész fedezését.

Az INTERREG IV. Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében 3 pályázatnak van esélye a kivitelezésre, ezáltal Szaniszló Ömböly, SzárazberekGarbolc, BörvelyUra közötti útszakaszokat megépítik, így a határ mindkét oldalán élők a gazdasági élet fellendülésben reménykedhetnek. Jelenleg a műszaki kivitelezés terveit készítik benyújtani az irányító hatósághoz. Amennyiben kedvező elbírálásban részesül a benyújtott pályázat, szeptemberben aláírásra kerülhet a finanszírozási szerződés, és 2011 tavaszán elkezdődhet a8 millió euró értékű beruházás, mely mintegy 20 kilométer útszakasz kiépítését fedezi, mondta el Csehi Árpád Szabolcs, a megyei tanács elnöke tegnap sajtótájékoztató keretében, melyen jelen voltak a magyarországi partnerek is. A tanácselnök elmondta, bízik abban, hogy a pályázat pozitív elbírálásban részesül és megvalósul az összeköttetés a két ország települései között, akik ezt követően a petei és a csanálosi határátkelőkön kívül három másik alternatíva közül választhatnak majd, így a gazdasági, szociális és kulturális élet is fellendül a térségben.

Magyarországi partnerek

Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, nemcsak egyszerű partnerségi együttműködésről van szó, hanem azt igyekeznek megtölteni tartalommal is, melyet a CBC határmenti együttműködések tesznek lehetővé. Az együttműködéstől azt várják, hogy a térség kinyílik és a határ összeköti majd a két ország lakosságát, vállalkozóit, ugyanakkor remélik, hogy az együttműködési program által a földrajzi közelség mellett a kulturális közelség is megvalósul. Dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, a kistérség elnöke és parlamenti képviselő meglátása szerint legfontosabb a két, határ menti kistérségben a közvetlen kapcsolat kialakítása. Magyarországnak is fel kell készülnie arra, hogy 2011-ben Románia csatlakozik a schengeni övezethez, így mindenképp utakat kell építeni egymás között. A nyitott határ lehetőséget ad arra, hogy a két ország emberei, vállalkozási jobban megismerjék egymást, de gazdasági növekedést is eredményez az együttműködés. Mircea Govor, a Szatmár Megyei Tanács kiemelte a határ menti együttműködések fontosságát, és azt, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás révén civilizált útjaink lesznek.

Nagy Roland, Garbolc (Magyarország) polgármestere is jelen volt a sajtótájékoztatón, aki hozzászólásában elmondta, hogy Garbolc és Szárazberek településeket össze lehet kötni, hisz a trianoni szerződést követően szétszakadt térség a határlezárás előtt egy közigazgatási egységbe tartozott. A perifériára szorult Garbolc település lakosai (155-en vannak összesen) egyöntetűen döntöttek a partnerségi szerződés megkötése mellett.

Az utak fontossága

Csehi Árpád elmondta, a Szaniszló – Horea – Ömböly útszakasz révén két romániai település összeköttetése is megvalósul, a Börvely és Ura közötti útszakasznak katasztrófavédelem esetén is fontos szerepe lehet, hiszen Börvelyt jelenleg egyetlen hídon át lehet megközelíteni, melyen súlykorlátozás van érvényben. A Szárazberek és Garbolc közötti útszakasz megépítése 20 kilométerrel lecsökkenti a két település közötti utazótávolságot.