Sikeres évet zárt az Euro Foto Art Egyesület

Sikeres évet zárt az Euro Foto Art Egyesület
A váradi Euro Foto Art Egyesület közleményében arról számol be, hogy a 2015-ös évet különleges eredményekkel zárta. Szép sikernek tudható be az a három nemzetközi fotográfiai fesztivál, melyet a romániai Kulturális Minisztérium védnökségével rendezett.

Január 10-én került sor az ungvári középkori várban a Carol Pop de Szathmári- Szathmári Pap Károly Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál nyitóünnepségére, melynek tiszteletbeli meghívottjai ukrán fotóművészek voltak. Ezen részt vett Magyarország Ungvári Főkonzulátusának képviseletében Bőcs Judit konzul asszony. A nemzetközi fesztivál keretén belül 30 fotóművészeti tárlatot nyitottak meg magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai galériákban. A záróünnepség február 10-én zajlott a csernovici Művészeti Múzeumban. Románia ottani főkonzulátusa képviseletében jelen volt Eleonora Moldovan főkonzul asszony.
A IV. Európai Fotográfiai Fesztivált, melyet az Euro Foto Art Egyesület szintén a Kulturális Minisztérium védnökségével szervezett meg, május 9-én nyitották meg a Euro Foto Art Galériában. Az Európai Unió Romániai Képviselete, az Európai Parlament Információs Irodája, valamint a Bihar Megyei Tanács támogatásával rendezett fesztivál az Európa-nap alkalmából kezdődött a VII. Euro Foto Art Nemzetközi Szalon megnyitójával, illetve a díjak átadásával. A rendezvénysorozat keretén belül 27 kiállítás megnyitására került sor magyarországi, romániai, szerbiai, szlovákiai és ukrajnai galériákban. A záróünnepség a Gura Humorului-i kultúrházban volt, május 30-án Tóth István AFIAP fotóművésznek, az Euro Foto Art Egyesület elnökének és a fesztivál igazgatójának jelenlétében.

Jubilált

A Kínai Népköztársaság nemzeti ünnepe alkalmából megrendezett IV. Kínai Fotográfiai Fesztivál avatóünnepségét szeptember 28-án tartották a Román Nemzeti Könyvtárban. Az eseményen részt vett Xu Felhong, a Kínai Népköztársaság romániai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, valamint Yan Jianwu, a nagykövetség kulturális attaséja. A rendezvény keretében nyitották meg a 150 fekete-fehér és színes fotográfiából összeállított Terra Color című tárlatot, melynek anyagát a legrangosabb romániai és kínai fotóművészek alkotásaiból válogatták ki. Ezt követően 18 kínai fotókiállítást mutattak be élesdi, bukaresti, galaci, nagybányai, nagykárolyi, nagyváradi, szlatinai és szucsávai galériákban. A fesztivál záróünnepségére a galaci Alsó Duna Egyetem aulájában került sor.
A 2015-ös év kiemelkedő rendezvénye volt az Euro Foto Art Egyesület megalakulása 25. évfordulójának megünneplése volt. Románia egyetlen állandó jellegű galériájában megalakulása óta több mind 500 fotóművészeti kiállítást mutattak be a világ minden részéből. Ugyanakkor tavaly májusban avatták fel a félixfürdői Crişana Hotelben egy másik Euro Foto Art Galériát. Sikernek tekinthetőek a felsoroltakon kívül a China Network Online partnerszervezettel közösen megrendezett fotókiállítások is, melyeket az Euro Foto Art Egyesület tagjainak alkotásaiból állítottak össze, és nyitottak meg Makaóban, illetve a kínai Shenzenben.
Szintén eredményként könyvelhető el az egyesület 31 európai és ázsiai partnerszervezetének nőtagjainak alkotásaiból rendezett kiállítás, melyet a Nemzetközi Nőnap alkalmából mutattak be. Ide sorolható még a partnerszervezetek fotóművészeinek éves tárlata is, amelyet december 18-án nyitottak meg az Euro Foto Art Galériában, és amit vándorkiállítás keretében több európai és ázsiai ország galériájában is bemutattak. Egy másik sikeres esemény volt az Ősz Voroneţben elnevezésű rendezvény keretében megtartott XXX. Film, Diaporáma és Fotográfiai Fesztiválon való részvétel, melyet a helybeli Polgármesteri Hivatal a kultúrházzal közösen szervezett. Az aláírt szerződés értelmében az Euro Foto Art Egyesület lett a fotóművészeti tárlatok koordináló partnere. A Románia nemzetiségeit bemutató projekt keretén belül rendezték meg a Romániai romák című fotóművészeti szalont, melyet április 5-én nyitottak meg a Nemzetközi Roma Nap alkalmából az Euro Foto Art Galériában. December 5-én nyitották meg a pekingi Román Kulturális Intézetben a romániai és kínai fotóművészek alkotásaiból összeállított Festői Románia és Kína elnevezésü szalont.

Elutasított pályázat

2015-ben az alkotó és szimpatizáns tagok száma meghaladta a 300-at. Köztük vannak rangos fotóművészek Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Írországból, Spanyolországból, Magyarországról, a Moldáv Köztársaságból, Romániából és Ukrajnából. Az előzőekben felsorolt sok szép siker mellett sajnálatos, hogy a Kulturális Minisztérium visszautasította az Euro Foto Art Egyesület közhasznú pályázati anyagát, annak ellenére, hogy a Román Kormány Főtitkársága az okmányok ellenőrzése után azt jóváhagyta. Az indoklásban arra hivatkoztak, hogy az egyesületnek nincs munkakönyves szerződéssel alkalmazott személyzete. Szomorú tény, hogy a módosított törvény értelmezésénél elsőbbségként kezelték az alkalmazotti státusz meglétét az évtizedek során elért sok kiemelkedő hazai és külföldi eredménnyel szemben.