Sikeres együttműködésre számít

Sikeres együttműködésre számít
Bihar megye – A két Bihar megyei EU-képviselőnek első sorban a megye, valamint Nagyvárad érdekeit kell képviselniük – hangzott el a tegnapi RMDSZ sajtótájékoztatón.

Biró Rozália alpolgármeseter megköszönte a nagyváradiaknak, hogy résztvettek az EU-választásokon, valamint a szavazókörzetek tagjainak is a reggeltől estig tartó tevékenységet. Mint mondta, úgy gondolja, hogy a román és a magyar EU-képviselők sikeresen együttműködnek majd – s a magyar nemzetiségűeknek a kisebbséghez tartozóként szerzett tapasztalataihoz hasonlókat „szerezhetnek be” a román nemzetiségű EP-képviselők is, hiszen Brüsszelben mindannyian kisebbségben lesznek: meg kell tanulniuk szövetségeseket találni, lobbizni, hogy érvényesíthessék akaratukat.

Nyereség

Gratulált Tőkés Lászlónak és Petru Filipnek a bejutáshoz, örömét fejezte ki, hogy két Bihar megyei is bejutott az Európai Parlamentbe, s mint hozzátette, nekik első sorban a megye, valamint Nagyvárad érdekeit kellene képviselniük Brüsszelben. Azt pedig, hogy mind az RMDSZ két képviselője, mind Tőkés László bejutott, nyereség az egész hazai magyarság számára.

A kérdésre, hogy olyan megyékben, mint Arges és Suceava miért szavaztak többen Tőkésre, mint az RMDSZ-re, Biró Rozália azt válaszolta: az orszgban tett utazásai során azt tapasztalta, hogy a román közösségekben is Tőkés László neve a 89-es eseményekkel függ össze, úgy tekintik őt, mint a „szikrát”, amely  elindította az eseménysorozatot. „Hogy így volt-e, vagy sem, majd a történelem eldönti” – tette hozzá.

Neumann Andrea