Sikeres az RMDSZ Nőszervezet

Sikeres az RMDSZ Nőszervezet
A sok munka meghozta eredményét, és 2016-ban jelentős előrelépést könyvelhetett el az RMDSZ Nőszervezet – jelentette ki január 12-i nagyváradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália országos elnök.

A durván három évnyi tevékenység, a sok-sok munka meghozta az eredményét, és egy összetett folyamat eredményeképpen 2016-ban jelentős előrelépést könyvelhetett el az RMDSZ Nőszervezet, melyet úgy az önkormányzati, mint a parlamenti választások eredményei igazolnak- közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Biró Rozália országos elnök. Jelenleg 23 megyei, illetve területi, valamint 210 helyi szervezetük biztosít lehetőséget a nőknek arra, hogy ismertté, elfogadottá és elismertté váljanak, merjenek vállalkozni arra, hogy ők is reflektorfénybe kerüljenek azáltal, hogy részt vesznek a döntéshozatali folyamatokban.

Összehasonlítva a 2012-2016-os ciklussal, a tavalyi önkormányzati választások után megyei tanácsi alelnöki tisztségbe került RMDSZ-es nő: a brassói Ambrus Izabellából aztán parlamenti képviselő lett. A női polgármesterek száma 3-ról 5+2-re emelkedett (ötöt RMDSZ-es színekben választottak meg, kettő pedig függetlenként indult, a Szövetség támogatásával). RMDSZ-es női polgármestere lett/maradt így Biharnak- Nagy Gizella, Kisiratosnak- Korodi Józsa Erika, Szilágybagosnak- Marina Ida, Székelykocsárdnak- Csegezi Edit és Bálványosváraljának- Muresan Ildikó. Ugyanakkor az alpolgármesterek száma 12-ről 20-ra emelkedett: Bihar megyében két RMDSZ-es női alpolgármester van (Érbogyoszlón Gulya Andrea Éva és Feketekápolnán Dan Julianna), Kolozs megyében 2, Temes megyében 1, a történelmi Máramarosban, illetve Nagybányán 1+1, Nagyenyeden 1, Hargita megyében 4, Kolozs megyében 5 és Maros megyében 3.

Többen vannak

Az RMDSZ 30 tagú, két parlamenti frakciójában 4 nő tevékenykedik: Biró Rozália a külügyi szakbizottság elnöke, Csép Andrea a munka- és szociális ügyi, valamint az esélyegyenlőségi, Benkő Erika az emberi jogi, a kisebbségi- és vallásügyi, valamint az európai ügyekkel foglalkozó, Ambrus Izabella pedig a jogi szaktestületnek a tagja. (A 2012-2016 közötti ciklusban csupán Biró Rozália képviselte egyedül nőként az RMDSZ-t Bukarestben). A női RMDSZ-es helyi tanácsosok száma is bővült 242-ről 274-re úgy, hogy a legtöbben Hargita megyében (59), Bihar és Maros (45-45), valamint Kovászna (35) megyében vannak. Egyetlen negatív fejlemény csupán, hogy a női megyei tanácsosok száma 12-ről 10-re, majd a parlamenti választások után 8-ra csökkent (Csép Andrea és Benkő Erika bekerültek a törvényhozói testületbe).

Azt is felidézte Biró Rozália, hogy megszervezésre kerültek olyan, lassan hagyományosnak mondható rendezvényeik, mint a Húsvéti zsongás, a gyermeknapi ünnepségek, a Mosolygó karácsonyt! (országos 57 eseményt bonyolítottak le), a rákellenes vagy a családon belüli erőszak felszámolásáért indított kampányaik, valamint erősítették partneri kapcsolataikat úgy bel-, mint külföldön.

Erdélyi nők-naptár

„Végkövetkeztetésként elmondható, hogy majdnem minden szinten erősödött a nők szerepvállalása a döntéshozásban, ami azért üdvözlendő, mert véleményem szerint a nők családcentrikusabban, több lélekkel próbálják menedzselni ugyanazt a felmerülő problémát, mint a férfiak”- fogalmazott Biró Rozália, aki amiatt is örömének adott hangot, hogy az RMDSZ idei hajtogatós falinaptára 12 olyan erdélyi nőnek állít emléket, akik a történelem viharaiban különféle területeken helyt álltak, a portréik közlésével, illetve a munkásságuk és életük rövid ismertetésével.

Ciucur Losonczi Antonius