Sikeres aláírásgyűjtés a kerékpárútért

Szerdán zárult a Városi Tanács RMDSZ frakciója által kezdeményezett, majd több civil szervezet által is felkarolt bicikliutakért az aláírásgyűjtés.

Szerdán 14 órakkor Nagyváradon a Fő utcán, az Ady Liceum szomszédságában gyűjtötte a támogató aláírást a Nagyváradi Magyar Diákszervezet egyik képviselője igen nagy érdeklődés mellett. Szinte sorba álltak az áláírni szándékozók. Jelen volt Delorean Gyula RMDSZ-es városi tanácsos is, akitől megtudtuk, hogy az európai mércének és követelményeknek megfelelő kerékpárpálya kialakításának ötlete Nagyváradon tőlük származik, de mielőtt az RMDSZ frakció benyújtaná hivatalosan is a javaslatot ki akarták kérni, a civilszféra véleményét, sőt be akarták vonni a kezdeményezésbe a civileket. Sikerült, hiszen manapság 9 civilszervezet ért egyet velük, de csatlakozott a kezdeményezéshez a metropolisz övezet is.

– Azért fontos a kerékpárút kiépítése a városban, mert mára akkora lett a gépkjopcsiforgalom, annyira túlzsúfolt aváros, hogy a szülő nem meri biciklivel elengedni iskolába a gyereket, mint az én koromban, pedig a biciklizés azon túl, hogy egészséges, nem szennyezi a levegőt, mint a sok gépkocsi. A bicikli az egyik legkörnyezetbarátrabb közlekedési eszköz, mindenkinek hozzáférhető. Hogy helyénvaló kezdeményezésről van szó az is bizonyítja, hogy eddig többezer aláírást gyűlt ösze támogatására. Az aláírásgyűjtések zárultával elkészítjük a hivatalos beadbványt a Városházára, de városi főépítész értesült a tervünkről és már dolgozik is a terven. Ha elkészül a hatástanulmány, a kivitelezést meg lehet oldani EU támogatásokból is. Ez azt jelenti, hogy a Váradiaknak nem kerül pénzbe, de hasznukra válik, mondta Delorean Gyula városi tanácsos.

Albert Ferenc