Sikerült helyet találni egy több millió eurós beruházás számára

Kovászna megye – Lécfalván vásárolt területet a Kovászna Megyei Tanács az ISPA- program keretében épülő szeméttároló számára.

A Lécfalva és Maksa közötti 15 hektáros terület adás-vételi szerződését pár napja írta alá Tamás Sándor megyei tanácselnök.
Az ökologikus szeméttárolót eredetileg Dózsa György szülőfalujának, Dálnok közelében akarták elhelyezni, de a község lakóinak tiltakozása miatt más helyszínt kellett keressen a megyei önkormányzat.
Tamás Sándor tanácselnök elmondta: ezúttal nagyobb hangsúlyt fektetnek a település lakóival való kommunikációra. Ezért vasárnap, az istentisztelet után, faluülésen tájékoztatják a helyieket a hulladéktárolóval kapcsolatos dolgokról, mert a lécfalviak is attól tartanak, hogy az új szeméttároló csak nevében lesz ökologikus, a valóságban szivárogni, füstölni fog.
Tóth Birtan Csaba, a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat igazgatója közölte: a szemétlerakó aljára agyagréteget simítanak el, majd vízhatlan fóliával bélelik ki, így a talajba nem juthat káros anyag. A szemét felbomlásából származó vizet medencébe gyűjtik, és ülepítőben tisztítják. Tehát sem kellemetlen szag nem fog terjengeni a levegőben sem újságpapírt, vagy más szemetet nem fog hordani a szél.
A modern és ökologikus, EU normáknak megfelelő hulladéktároló létrehozása 34 millió 650 ezer euróba kerül.