Síelőknél gyakori sérülés a keresztszalag szakadás

Síelőknél gyakori sérülés a keresztszalag szakadás
Fájdalmasan és rémisztően hangzik, ha elszakadnak a térdízületi keresztszalagok, évtizedekkel ezelőtt ugyanis sokáig tartó operációval és lábadozási időszakkal járt egy ilyen sérülés, a műtét eredményessége pedig kétesélyes volt.

  • Fájdalmasan és rémisztően hangzik, ha elszakadnak a térdízületi keresztszalagok, évtizedekkel ezelőtt ugyanis sokáig tartó operációval és lábadozási időszakkal járt egy ilyen sérülés, a műtét eredményessége pedig kétesélyes volt.

Télen azonban, amikor tombol a sí- és snowboardszezon, sokan korcsolyáznak, megszaporodnak a keresztszalag sérülések is. Egy újfajta technika alkalmazásával azonban nem kell lemondani arról, hogy az ízület a baleset előtti állapotban és hatékonysággal legyen használható.

– Az elülső keresztszalag a térdízület elülső stabilitásához szükséges. Ha ez hiányzik, akkor a térd kóros mozgást végez, ez pedig felgyorsítja az ízületi felszínt borító porc kopását, amely idővel akár protézis beültetéséhez is vezethet – fogalmazott Dr. Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd traumatológusa, baleseti sebész főorvosa.

Míg évekkel ezelőtt ezek a sérülések hosszú felépüléssel jártak, ma már létezik egy olyan sebészeti módszer, amellyel a páciens hamarabb visszatérhez a sportoláshoz is. Nem minden sebész végzi ezt a technikát, jó hír azonban, hogy állami és magán- ­egészségügyben egyaránt elérhető.

– Az anatómiai elülső keresztszalagpótlás során az eredeti eredési helyére tudjuk illeszteni a szalagot egy olyan rögzítési technikával, amely során olyan stabil rögzítést érünk el, hogy nincs szükség a műtét után külső rögzítésre. Az operáció után a beteg azonnal teljes testtel terhelheti a végtagot és segédeszközre sincs szüksége a mozgáshoz. Túl azon, hogy ez a módszer felgyorsítja a rehabilitációt, hiszen azonnal mozgatni lehet a végtagot, a betegek is szeretik, hiszen nincsenek ágyhoz vagy segédeszközhöz kötve, gyorsabban visszatérhetnek akár a munkába is – mondta a sebész.