Shashi titka

Shashi titka
A világ egyik legnagyobb filmipara Indiában van. 2012-ben 1500 film készült. Bollywood a köztudatban elterjedt beceneve a Mumbaiban található hindi nyelvű filmgyártás egyik legnagyobb központjának. A fogalom Bombaynek valamint az amerikai filmgyártás fellegvára, Hollywood nevének összevonásával keletkezett. A kifejezés az 1970-es években keletkezett, amikor India átvette Amerikától a világ legnagyobb filmgyártójának járó címét.

Az idén megrendezett 5. Comedy Cluj – Vígjátékfilmek Nemzetközi Fesztiválján a versenyfilmek egyike, a Bollywood stúdióban, 2012-ben készült, English Vinglish című, Gauri Shinde rendezőnő 133 perces filmje. A film egy mai indiai család életét mutatja be. Főszereplője Shashi, a középkorú háziasszony, akinek az életét, életfelfogását egy utazás megváltoztatja. A rendezőnő a saját gyermekkori élményéből ihletődött. A filmet édesanyjának ajánlja. A női emancipáció problémájára összpontosít, a film nyelvén.

A férj, Satish Godbole az üzleti életben fontos állást tölt be. Az üzleti világban csak angolul beszélnek. A feleség, Shashi a családdal, a férj kiszolgálásával és a gyermekek nevelésével foglalkozik. A lányuk, Sapna angol iskolába jár, de a fiúk, Sagar is, bár kisiskolás, tud angolul. Shashi mindenre sztoikus nyugalommal válaszol, hindi nyelven. Mivel ő nem beszéli az angol nyelvet, azt a kevés angol szót, amit tud, hibásan ejti ki. Emiatt állandóan a gúny céltáblája a családban, főleg a lánya, Sapna és férje részéről. Kedvtelésből, szabad idejében ladoo-t (kedvelt indiai édesség) készít, amit elad kisebb cégeknek. A férje ellenzi, mivel a hagyományoknak megfelelően az indiai családban a feleség nem vállalkozhat, nincs önálló döntési joga. Még a gyermeke szülői értekezletén is csak kivételes esetben vehet részt. A film érzékelteti azt a sajátos helyzetet, hogy a hindi nyelv főleg a családban használatos, a gazdasági, a társadalmi életben kiszorítja az angol.

Az Amerikában élő unokahúga, Rhada esküvőjére hívják meg a családot. Shashi egy hónappal hamarabb megy, mint a családja, az esküvői előkészületi munkában nyújtson segítséget. Most utaznia kell a New Yorkban élő rokonaihoz. Gyötrődik, hogyan fog boldogulni az angol nyelvismeret hiánya miatt. Kezében az útlevéllel, nem érti, a vámtiszt mit is mond neki. A repülőtéren, az utazás során, majd New Yorkban kommunikációs nehézségei vannak az angol nyelv miatt. Traumatikus élményként éli meg, hogy nem tudott kommunikálni az egyik üzletben. Látva egy intenzív angol nyelvtanfolyammal kapcsolatos hirdetést, titokban beiratkozik a kurzusra. Rendkívül érdekes összetételű a tanulni vágyó csoport (többek közt francia szakács, mexikói dada, pakisztáni sofőr, a kínai fodrász) motivált kis közösség, amely Shashi számára új világot jelent. Öltözéke ellenben hagyományos indiai szári. Mivel titkolja a rokonai előtt is, hogy angol nyelvtanfolyamra jár, különböző trükköket kell, használjon, hogy eljusson az angol órára. Shashi szorgalmas, kiderül, hogy tehetséges diák. A társai tisztelik. Laurent, a francia szakács, gyöngéd érzelmekkel közeledik hozzá.

Forgatókönyvíró: Gauri Shinde. Zeneszerző: Amit Trivedi. Operatőr: Laxman Utekar. Vágó: Hemanti Sarkar

Szereplők: Sridevi (Shashi Godbole). Egyébként India egyik legismertebb színésznője, 200 filmszereppel, több nemzetközi díjjal. 15 évi szünet után vállalta el ezt a szerepet, melyben meg tudja mutatni azt a kisebbrendűségi helyzetet, érzést, ami az indiai nőkben évszázadok alatt kialakult. Shashi alakításáért Filmfare díjat nyert. Partnerei arról híresek, hogy mindenikük kitűnő jellemszínész. Adil Hussain (Satish Godbole), Mehdi Nebbou (Laurent), Navika Kotia (Sapna), Shivansh Kotia (Sagar), Priya Anand (Radha) a nevettetés nagymesterei. Élvezet nézni, miként cselekednek a különböző, mosolyt fakasztó helyzetekben.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,