Sevil Shhaideh-et javasolja miniszterelnöknek a PSD

Sevil Shhaideh-et javasolja miniszterelnöknek a PSD
Sevil Shhaideh-t jelöli a miniszterelnöki tisztségre a Szociáldemokrata Párt (PSD) – jelentette be szerdán Liviu Dragnea pártelnök.

Dragnea hangsúlyozta, a PSD megnyerte a választásokat, így neki legitim joga lett volna arra, hogy fenntartsa magának a miniszterelnöki tisztséget, ő azonban döntése meghozatalakor szem előtt tartotta az államfő “gyakran ismételt” kijelentéseit, illetve egy érvényben levő törvényt.
“Egy igazságtalan bírósági ítélet és egy teljesen alkotmányellenes törvény egyelőre ellehetetleníti, hogy magam töltsem be ezt a tisztséget. Ugyanakkor azonban nem háríthatom el azt az óriási felelősséget, amelyet szavazatukkal rám ruháztak az állampolgárok” – mondta Dragnea a Klaus Iohannis államfővel folytatott kormányalakítási tárgyalást követően.
A PSD elnöke hangsúlyozta, éveken át együtt dolgozott Sevil Shhaideh-hel, akit – Dragnea szerint – maga Klaus Iohannis államfő is ismer, hiszen ő is dolgozott vele.
“Olyan emberről van szó, akiben teljes mértékben megbízom. Ezzel a javaslattal egyúttal azt is üzenem a román állampolgároknak, hogy vállalom a felelősséget a kormány munkájáért, valamint a kormányprogram gyakorlatba ültetéséért” – tette hozzá Dragnea.
A pártelnök szerint amennyiben az államfő megbízza a kormányalakítással, Sevil Shhaideh lesz a miniszterelnök, ő pedig vállalja a “politikai felelősséget” a kabinet munkájáért.
“A politikai felelősség elsősorban az enyém, és nem áll szándékomban másra hárítani. Sem a kormányfő, sem a miniszterek nem arculatuk építésén fognak dolgozni, nem azért lesznek tisztségben, hogy jól mutassanak majd a sajtóban, hanem azért, hogy hozzájáruljanak Románia fejlődéséhez. Ezért függetlenül attól, hogy én milyen tisztséget töltök be, mind a pártnak, mind a parlamentnek lesz beleszólása a kormány munkájába” – mondta Liviu Dragnea.

AGERPRES/(RO – szerző: Cătălin ALEXANDRU, szerkesztő: Georgiana TĂNĂSESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro