Sertéspestis Szalárdon, surlókór Pályiban

Sertéspestis Szalárdon, surlókór Pályiban
Szalárdon is megjelent az afrikai sertéspestis, már több mint száz állatot le is vágtak. Közben kiderült az is, hogy egy juhtenyészetben már augusztus óta küzdenek a surlókórral.


Alig egy héttel az után, hogy hivatalos laboratóriumi eredmény igazolta az afrikai sertéspestis megjelenését az Érsemjénhez tartozó Érselénden, ahol október végén 20 állatot meg is semmisítettek, újabb településen ütötte fel a fejét a kór: Szalárdon. A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) vezetője, Remus Moțoc sajtóérdeklődésre elmondta: még az elmúlt hét végén több gazdaságban is mintát vettek az ott nevelt állatoktól, ezek között volt háztáji gazdaság és nevelde is. Dr. Nagy Miklós, Szalárd polgármestere lapunknak megerősítette: a községben valóban megjelent a betegség, sőt, kedden összesen már mintegy 120–130 állatot kényszervágásnak vetettek alá. A kór 3 családi gazdaságban és egy hizlaldában jelent meg, utóbbiban és előbbiek közül kettőben számolták fel a teljes állományt, a harmadik háztájira vonatkozóan még nem érkezett meg a laboratóriumi visszajelzés, ám számukra is rossz előjel, hogy a többiek szomszédai… Dr. Nagy Miklós hangsúlyozta, hogy a község többi gazdaságában, ahol nem jelent meg a betegség, nem pusztítják el az állományt, a kényszervágásokra éppen azért került sor, hogy megelőzzék a kór terjedését. A polgármester, aki maga is gazdálkodó, illetve a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének megyei elnöke, hozzátette: maximálisan együtt érez a kárvallottakkal, mindent meg fognak tenni, hogy a kárpótlást minél előbb megkapják.

Juhok is…

Beigazolódott, hogy a hatóság nemcsak az afrikai sertéspestishez kapcsolódó információkat kezeli „nagyvonalúan”: már augusztus közepén találtak egy Pályi község területén lévő juhtenyészetben surlókórral (románul: scrapie) fertőzött egyedeket. (A surlókór – surlónyavalya, reszketőkór – inkább a túltenyésztett juhfajtákra jellemző. A betegség orvoslásának módja nem ismert, ha valamely nyájban már fellépett, kiirtása nehéz; a betegeknek és ezek közvetlen utódainak kiselejtezésén kívül jó hatással lehet a nyáj más vidékre való átterelése – kislexikon.hu.) Remus Moțoc nem árulta el, hány egyed is található összesen abban a bizonyos tenyészetben, annyit mondott, hogy a tulajdonos igen ideges és elkeseredett, mert sokat dolgozott a fajták kiválogatásán. Már augusztusban megkezdték és azóta is folytatják a megbetegedett, illetve a betegség jeleit mutató állatok kiselejtezését, ami mára elérheti az 1500-at. Az egészséges állatok vágóhídon végzik, a gond, hogy a megyében nincs akkora vágóhíd, mely eleget tudna tenni a feladatnak. A DSVSA igazgatója azt is hozzátette, hogy a tenyésztőt kárpótolni fogják, az egyes állatok értékét egy erre hivatott bizottság állapítja meg.

Rencz Csaba