Sertéspestis: a fertőtlenítés lehet a legjobb megelőzés

Sertéspestis: a fertőtlenítés lehet a legjobb megelőzés
A sertéspestis megelőzéséről tartottak tájékoztatót Szalacson és Ottományban a múlt héten. Mindkét alkalommal teljesen megteltek a községi kultúrházak: sokan voltak kíváncsiak arra, milyen megoldás létezhet, hogy megvédjék az otthoni állományt.

A szalacsi önkormányzat fertőtlenítő szerek kiosztásával igyekezett, igyekszik elejét venni a nagyobb bajnak. Az Ecocid E nevű, por formában kiosztott szer nem nyújt 100%-os védelmet, de megelőzésre alkalmas. Dr. Tofán László állatorvos közölte, hogy a vírust csak úgy lehet elkerülni, ha megfelelő módon védekeznek ellene. Ez abból állna, hogy mindenki törekedjen arra, hogy elkerülje azokat a helyeket (közösségi vagy éppen magángazdaságokat, szomszédokat), ahol már megjelent a betegség. A vírus terjedéséről tudni lehet, hogy lábbelivel, ruházattal, használati eszközökkel (lapáttal, vödör, takarmányos kocsi stb.) is terjed.

Az önkormányzatok kötelességeivel kapcsolatban megtudtuk: ezek nagyjából abban merülnek ki, hogy eszközöket kell adjanak az kényszervágásokhoz. A prefektusi hivatal által kiadott ukáz szerint ott, ahol megjelenik és terjed a fertőzés, a hivataloknak kell biztosítaniuk a gépeket és részben a személyzetet a kényszervágásokhoz, olvasta fel a közleményt Vida Attila alpolgármester.

Hozzászólások

A falugyűlésen többen is hozzászóltak a témához. Volt, aki kérdezett, míg mások inkább személyes véleményüket fejezték ki. Olyan elmélet is elhangzott, amely szerint nem véletlen, hogy megjelent a betegség, hiszen évente, kétévente megjelenik mindig valami vírus, amely egyszer a háziszárnyasokra, máskor a marhaállományra jelent veszélyt. Ilyenkor pedig hajlamos az ember arra gondolni, hogy más is lehet a háttérben, mint egyszerű és véletlen megbetegedés. Egy másik felszólaló arra lett volna kíváncsi, hogy mivel a betegség már megjelent a környező falvakban, nem volna-e jó a falunapokat elhalasztani egy későbbi időpontra. Horváth Béla polgármester erre válaszul azt mondta, hogy a falu megérdemli a közösségi ünneplést, és annak végeztével fertőtleníteni fogják az iskolaudvart (az elmúlt hétvégén megtartott rendezvénynek ez volt a helyszíne, szerk. megj.). Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ha a községben megjelenik a betegség, akkor sokak megélhetése veszélybe kerül, ezért is kell minden lakosnak megtenni minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében.

A falugyűlés szerdán volt, pénteken pedig a hivatal munkatársai azzal foglalkoztak, hogy a falu bejáratánál mésszel kezelték az úttestet. Szóba került egy olyan lehetőség is, hogy a települések határában egyfajta szőnyeget terítenének le, amin kötelező módon haladna át a forgalom. Ennek kivitelezése és engedélyeztetése azonban időbe kerülne, és nem is biztos, hogy megállítaná a fertőzést. Így maradt a tájékoztatás, a megelőzés és fertőtlenítés, mint lehetőség.

Megelőzés

Tofán doktor többször is hangsúlyozta: a legfontosabb az, hogy a gazdák figyeljenek a jószágra és próbálják meg kivédeni a bajt. Ha az otthoni malac étvágytalan, bágyadt, vagy bizonytalan mozgású, akkor ez esetben nem szabad azt félvállról venni. Ha ilyen előfordul, akkor azonnal szólni kell! A betegség lappangási ideje 3 és 15 nap közötti. És a fertőtlenítés lehet a legjobb megelőzés. Mészporral (esetleg zsíros szódával) lelocsolni azokat a helyeket, amelyek forgalmasabbak, és erre később kevés vizet önteni, hogy az abban a helyben forrjon ki, oldódjon fel. A terményeket csak olyan helyről hozzák be, ahol nem kerülhetett kontaktusba vaddisznóval, mivel az is terjesztheti a betegséget, habár a Szalacsot környező erdőkben még nem diagnosztizáltak beteg állatot. A falugyűlésen szóba került még a vadásztársaságok felelőssége is, ugyanis arról is hallani, hogy a vírust a vaddisznók is hordozzák, és ott, ahol érintkezhetnek az otthon tartott állománnyal, nagyobb a fertőződés veszélye.

Szűcs György