Sérelmezi a románok elleni eljárásokat

A román államfő csütörtökön sérelmezte az olasz hatóságok némely eljárását azok ellen a román állampolgárok ellen, akik itáliai nagyvárosok peremkerületeiben nomád táborokban élnek.

Traian Basescu az olasz kormányfővel tartott római sajtóértekezletén úgy vélte: Románia állampolgárai az Európai Unió teljes jogú polgárai, vagyis őket is megilletik azok a jogok, amelyek az unió bármely lakosát.
Silvio Berlusconi válaszában viszont azt hangoztatta: a románok ellenőrzése során alkalmazott eljárások, mint például ujjlenyomatvétel, az EU-ban általánosan elfogadott gyakorlatnak számítanak.
A román elnök csütörtökön érkezett az olasz fővárosba, és programja első pontjaként meglátogatott egy római illegális tábort, ahol román (túlnyomórészt roma) bevándorlók élnek. Ezt követően tárgyalt Berlusconival.
Basescu a megbeszélés után azt is kifejtette: az olasz hatóságoknak a bűnözés letörésére indított küzdelme során bevetett eszközök összességében nem az Olaszországban élő románok elleni diszkriminatív intézkedések. A román állam megvédelmezi ugyan polgárait, a világ bármelyik táján is vannak, de Bukarest egyetlen más ország hatóságait sem kéri arra, hogy védelmet nyújtson azoknak a románoknak, akik esetleg bűncselekményt követnek el. A törvénysértésért ugyanis mindenkinek ott kell felelnie, ahol megszegte a törvényt – hangoztatta Basescu.
A két fél egyetértett abban, hogy a Róma, Nápoly és Milánó körüli viskótelepeken élő románok, főként roma származásúak problémájára mielőbb közösen megoldást kell találni. Ezek a nomád táborok ugyanis potenciális melegágyai lehetnek a bűnözésnek, és ez meglehetősen aggasztja az olasz társadalmat.
A közös fellépés érdekében Roberto Maroni olasz belügyminiszter a jövő héten Bukarestben egyeztet majd román kollégájával, Cristian Daviddal.