Şerban Nicoale: Valószínűleg leveszik a szenátus napirendjéről a március 15-ét ünnepnappá nyilvánító törvénytervezetet

Şerban Nicolae
Şerban Nicolae
Valószínűleg leveszik a szenátus hétfői ülésének napirendjéről annak a törvénytervezetnek a megvitatását, amelynek értelmében a romániai magyar közösség ünnepnapjává nyilvánítanák március 15-ét – közölte Şerban Nicolae, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője.


“Március 15-e egy olyan nap, amelyet a világon élő összes magyar megünnepel mint a magyarok napját. Kérdéses, hogy miért kellene ezt a romániai magyarok napjává tenni. A Szociáldemokrata Párt kérte, hogy fontolják meg még egyszer ezt a javaslatot’ – mondta a PSD szenátora.
Arra az újságírói kérdésre, hogy leveszik-e a tervezetet a szenátus ülésének hétfői napirendjéről, Şerban Nicolae azt felelte: ‘nagyon valószínű’.

“A szenátus előtt már van egy törvénytervezet arra vonatkozóan, hogy jelöljenek ki egy napot minden nemzeti kisebbség ünnepnapjaként. A törvény nálunk 18 nemzeti kisebbséget ismer el, ehhez tevődik még a magyar kisebbség, amely a legszámottevőbb. Ők mind olyan emberek, akik a romániai társadalom részei, jó állampolgárokként viselkednek, ugyanúgy leróják a társadalommal szembeni kötelezettségeiket, mint minden más állampolgár’ – mondta a szenátor.
Az RMDSZ március 15-én nyújtotta be azt a tervezetet, amelyben kérte március 15. hivatalos ünneppé nyilvánítását. A tervezet szerint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe hivatalos munkaszüneti nap lenne.

A törvénykezdeményezés előírja, igény szerint a magyar közösség tagjai szabadnapot vehetnének ki, amennyiben részt vesznek az ünnep alkalmából szervezett eseményeken. Március 15-én a helyi és megyei önkormányzatok saját költségvetésből megemlékező eseményeket szervezhetnek ott, ahol magyar közösségek élnek. Az RMDSZ továbbá kéri, hogy a közszolgálati televízió és rádió különkiadású műsorokban számoljon be a megemlékezésekről.

‘Március 15. a romániai magyar közösség számára örök értékű üzenettel bír. Ez a mi kisebbségi jogainkért és szabadságunkért vívott örökös küzdelmünk szimbóluma. Éppen ezért azt akarjuk, hogy az állam hivatalosan is ismerje el nemzeti ünnepünket. Legyen március 15. hivatalosan is minden magyar ünnepe!’ – érvelt a projekt kapcsán Kelemen Hunor szövetségi elnök.

www.agerpres.ro