Semmitmondó válasz a tanügyminisztertől

Mint ismeretes, az oktatási tárca számos tanügyi alkalmazott posztjának megszüntetését tervezi, arra hivatkozva, hogy ez nagyon szükséges. Varga szerint a pénz is az.

Hiába fordult interpellációval a PD-L-s tanügyminiszterhez egy bihar megyei PNL-s parlamenti képviselő, a válasz olyan volt, mintha nem is lenne. Lucia Varga vetett fel néhány gondot a szaktárca vezetőjének, többek között arra hívva fel a figyelmét, hogy a tanügyben tervezett leépítések nyomán a rendszerben maradóknak esetleg újabb béremelést kellene biztosítani. Mint ismeretes, az oktatási tárca számos tanügyi alkalmazott posztjának megszüntetését tervezi, arra hivatkozva, hogy ez nagyon szükséges. Hozzáteszik, hogy csak a képesítés nélkül oktatókat, valamint a nyugdíjasként ismét munkába álltakat érintené a leépítés. Varga szerint azonban ha így is van, akkor is szükséges lenne, hogy a létszámcsökkentés után alkalmazzák azt a nagy port felvert jogszabályt, amelyet a választási kampányban alkottak meg, s amely 50%-os béremelést garantálna a tanároknak.

Személy vagy katedra?

Daniel Funeriu szakminiszter válaszában többek között tudatta, hogy Bihar megyében maximum 230 úgymond katedrát szüntetnek meg. Varga ezt úgy értelmezi, hogy 230 személyt érintene a döntés, de egyébként ez nem biztos, hogy így van, hiszen katedrákról (vagyis ún. “normákról”) van szó. Funeriu jelzte még reakciójában, hogy a létszámcsökkentést szigorú kritériumok alapján fogják elvégezni. Ugyanakkor tudatta, hogy elemzés alatt áll a kislétszámú vidéki iskolák átszervezése és az összevont tanintézetekbe a már megléző iskolabuszokkal szállítanák a diákokat – Biharban egyébként 87 ilyen mikrobusz van. Varga ezt is kifogásolja, mivel szerinte a katasztrofális falusi utak egy részén a mikrobuszok sem tudnak majd haladni, ezért egyes településekről fel sem tudják venni a gyerekeket. A képviselő összességében úgy véli, semmitmondó választ kapott a tárcavezetőtől.