Semmi rendkívüli a rendkívülin

Valamivel több mint egy tucat határozattervezetet szavaztak meg a nagyváradi helyi tanács csütörtöki rendkívüli ülésén, köztük a város köztisztasági stratégiáját és Várad jövő évi iskolahálózatának tervezetét is.

A nagyváradi helyi tanács csütörtöki rendkívüli ülésén elfogadta a város 2015-2025 időszakra érvényes helyi köztisztasági stratégiáját. Mint arról Ritli László Csongor, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője lapunknak elmondta, ez a stratégia főként a szemétgyűjtés újraszervezését érinti, ugyanis az uniós irányelvek szerint 2025-ig a városban keletkező hulladéknak minimum a felét újra kell hasznosítani. Ritli László Csongor hangsúlyozta, hogy a most elfogadott stratégia csak irányelveket tartalmaz arra nézve, hogy többek között a fenti célkitűzést hogyan lehet megvalósítani, illetve hogyan lehet elérni azt, hogy eleve kevesebb hulladék termelődjön a városban. Ritli hozzátette, hogy a stratégia elfogadása azért is nagyon fontos, mert csak ennek megléte után lehet a hulladékgazdálkodás vonatkozásában uniós forrásokra pályázni. Noha magát a stratégiát – mint egyébként minden határozattervezetet – egyhangúlag elfogadta a helyi tanács, ennek a napirendi pontnak a vitáján Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos megjegyezte, hogy a RER köztisztasági vállalatot figyelmeztetni kellene arra, hogy a lakosok által szelektíven gyűjtött szemetet ne hányja egybe és ne úgy szállítsa el, mert ezáltal fölöslegessé válik a szelektív hulladékgyűjtés.

Iskolahálózat

A helyi tanács elfogadta a város a 2015-2016-os tanévben érvényes iskolahálózatára vonatkozó javaslatot is abban a formában, ahogy arról már beszámoltunk. Vagyis a Traian Vuia és a Mihai Viteazul iskolákból a magyar tannyelvű középiskolai osztályok átkerülnek a Lorántffy Zsuzsanna református gimnáziumba, illetve a Szent László római katolikus teológiai líceumba. A Traian Vuiaból két osztály kerül át a Lorántffyba, ezek közül az egyik tizenegyedikes, a másik pedig tizenkettedikes osztály lesz a következő tanévben, míg a Mihai Viteazul műszaki kollégiumból három magyar tannyelvű osztály kerül át a Szent Lászlóba, ezek jövőre tizedikes, tizenegyedikes és tizenkettedikes osztályok lesznek. A városvezetés korábbi tervével ellentétben a Traian Vuia és az Andrei Saguna iskolákat nem vonják össze, mindkét tanintézmény megtartja önálló jogi személyiségét.

Módosuló tarifa

Módosultak a nagyváradi Hőszolgáltató rt. által alkalmazott hőenergia-árak is. A helyi átlagár gigakalóriánkénti 263,76 lejről 260,70 lejre csökkent, ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakosság kevesebbet fog fizetni az elfogyasztott hőenergiáért, magánszemélyeknek ugyanis továbbra is 240 lejt számláznak ki minden elfogyasztott gigakalóriányi hőenergia után, ehelyett a lakossági hőenergia-fogyasztást támogató nagyváradi önkormányzati szubvenció mértéke csökken 23,76 lejről 20,70 lejre. Az említett változást csak a jogi személyek fogják érzékelni, ugyanis azok már eddig sem kaptak támogatást, és az elfogyasztott hőenergia teljes árát kellett kifizessék. A helyi tanácsban tegnap elfogadott, a jogi személyekre vonatkozó határozat-tervezet értelmében a három váradi hőenergia-szolgáltató vállalat, azaz a Hőerőmű rt. (CET), a Hőszolgáltató rt. és a Transgex jogi személyiségű ügyfelei az eddigi 263,73 lej helyett 260,70 lejt fognak fizetni gigakalóriánként.

Egyéb ügyek

A napirendi pontok megvitatása és megszavazása után Ritli László Csongor felhívta a városvezetés figyelmét arra, hogy az elmúlt időszakban két váradi szobrot is összefirkáltak ismeretlen tettesek. Ezen alkotások egyike A Holnaposok szoborcsoport volt, és bár az alkotás közelében egy térfigyelő kamera van kihelyezve, az Ady Endre Líceum előtt, és a szobor környékén olyan sötét van, hogy a rendőrség hiába nézte vissza a térfigyelő kamera felvételeit, nem tudta beazonosítani a rongálót. Az RMDSZ-es politikus éppen ezért javasolta, hogy világítsák ki az Ady Endre Líceum bejárata és A Holnaposok szoborcsoport körüli térséget. Huszár István RMDSZ-es tanácsos azt javasolta, hogy a város műszaki igazgatósága újítsa fel és nyissa meg a nagyállomásnál lévő, jelenleg használaton kívül álló gyalogos felüljárót. Ezt követően szót kapott Negrut Pavel nyugdíjas, aki azt kérte, hogy a város létesítsen közfürdőket, hogy a nyugdíjasoknak legyen hova menniük fürdeni, tisztálkodni, és azt is nehezményezte, hogy a városvezetés el akarja mozdítani a főtérről Vitéz Mihály szobrát. Ezen a tanácsülésen is megjelent és felszólalt Andrási László, a helyi Agility kutyakiképző sportegyesület kiképzője, aki azt kérte, hogy az önkormányzat adjon az egyesületnek egy területet, ahol kifejtheti tevékenységét. Mint mondta, azzal is megelégedne, ha a a város megengedné azt, hogy az egyesület a Nagyvásártéren (December 1. park) tevékenykedhetne, és akkor nem is tartana igényt saját használatú telekre. Hozzátette: az egyesületnek nincs pénze arra, hogy telket vásároljon. Egyébiránt ezen a tanácsülésen is ott voltak a Salem Keresztény Egyesület tagjai, akik transzparenseket tartottak maguk előtt, így tiltakozva az ellen, hogy szerintük a váradi önkormányzat törvénytelenül ki akarja sajátítani a Szőlős lakónegyedben lévő területük egy részét, hogy ott utat létesítsen egy már meglévő, de kertté visszaminősített út mellett.

Pap István