Semjén: a kormány szolidáris a Székely Mikó Kollégium ügyében érintettekkel

Semjén: a kormány szolidáris a Székely Mikó Kollégium ügyében érintettekkel
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a kormány nevében szolidaritását fejezte ki csütörtökön a fővárosban a romániai, sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében érintettekkel, valamint a református egyházzal. Semjén Zsolt szerint nemzetközi fórumoknak is fel kell figyelniük a történtekre.

 

Nagyon komoly aggodalomra ad okot nemzetközi jogi szempontból is az, ami a romániai egyházi ingatlanrendezés során történik, és baljós előjelnek tekinthető – mondta a miniszterelnök-helyettes egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Szerinte a történtek teljes bizonytalanságot keltenek, és nyilvánvalóan megfélemlítési szándék is van mögöttük. Hozzátette: alapvető emberi jogok sérülnek nemcsak a magyarság, hanem a vallásszabadság tekintetében is.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: nemzetközi fórumoknak is fel kell figyelniük erre a jelenségre.

Mint mondta, bízik abban, hogy az a politikailag “heveny szituáció” valahogy nyugvópontra jut, és azokat, akik törvényesen vesznek részt az ingatlan-visszaszolgáltatásban, nem érheti atrocitás, az egyházak pedig saját jogos tulajdonukat végre visszakaphatják.

Élőlánc kialakítására hívta csütörtökre “felelősen gondolkozó nemzettársait” a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium köré Sánta Imre bikfalvi református lelkész, aki a nyáron két hónapig naponta tiltakozott az iskolaépület visszaállamosítása ellen.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Sánta Imre úgy vélekedett: ötvenhét napi tüntetés és a szeptember elsején tartott tömegmegmozdulás után sem nyugtathatja meg senki a lelkiismeretét azzal, hogy teljesítette kötelességét. A Székely Mikó Kollégiumot továbbra is védeni kell. “Tekintettel arra, hogy október 5-én Ploiestiben tárgyalják másodfokon a Mikó-ügyet, ismét itt az idő, hogy valamilyen formában kifejezésre juttassuk eltökéltségünket az ősi kollégium védelmében, ezzel is jelzést adva a nagyvilágnak, hogy igazságunkról nem mondunk le” – áll a lelkész felhívásában.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium épületeinek a visszaszolgáltatása ügyében zajló büntetőperben június 29-én hozott alapfokú ítéletet a Buzaui Törvényszék. Megállapította: a romániai restitúciós bizottság jogtalanul juttatta vissza az ingatlant az Erdélyi Református Egyházkerületnek, hiszen az épületegyüttest nem az egyház pénzéből, hanem nagyobb részben közadakozásból építették. A törvényszék a visszaszolgáltató bizottság tagjait – Marosán Tamást, Markó Attilát és Silviu Climet – három-három év szabadságvesztésre ítélte, és a református egyházat az államnak okozott 1,13 millió lejes kár megtérítésére kötelezte.

Az ügyben a ploiestii táblabíróság hoz jogerős ítéletet az október 5-én kezdődő fellebbviteli per végén.