„Sem megbocsátani, sem felejteni”

„Sem megbocsátani, sem felejteni”
Január 27-én, hétfőn, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján a helyi Tikvah Egyesület nagy érdeklődés mellett szervezett kiállítást Nagyváradon a Városháza utcai kis zsinagógában.

A Tikvah Egyesület három váradi középiskola – Ady Endre Líceum, Eminescu Főgimnázium, Gojdu Líceum – diákjainak közreműködésével szervezte meg a hétfő esti kiállítást, melyen számos közéleti személyiség, különböző egyházak püspökei és képviselői vettek részt, jelen volt továbbá Joanne Lemay, Kanada romániai nagykövete is. A nagyszámú érdeklődő jelenlétében megrendezett tárlaton elsőként Maria Teszler, a Tikvah Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, emlékeztetve arra, hogy az ENSZ 2005-ben határozott úgy, hogy január 27-ét, az auschwitzi haláltábor felszabadításának napját a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánítja. Ezt követően le is vetítették Kofi Annannak, az ENSZ akkori főtitkárának az ebből az alkalomból elmondott beszédét. A megjelentek megtekintették dr. Mario Silvának, az International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) kanadai elnöksége vezetőjének az üzenetét is. Maria Teszler elmondta, hogy a kiállítás anyagát a három váradi iskola három osztályának diákjai készítették egy nagyváradi holokauszt-túlélő, a jelenleg Kanadában élő Hedy Böhm emlékalbumát alapul véve.

Emlékezni a múltra

Szólt az egybegyűltekhez Joanne Lemay nagykövet is, aki beszédében kiemelte: Kanada állam megtisztelve érzi magát, hogy támogathatja ezt a váradi a rendezvényt, mint ahogy ő maga is személyes megtiszteltetésnek érzi, hogy találkozhatott Böhm asszonnyal. A nagykövet elárulta, hogy mintegy 40 ezerre tehető a zsidó holokauszt-túlélők száma Kanadában, hangsúlyozva, hogy a zsidók az ország értékes közösségét alkotják. Az eseményen felszólalt Seidler András, a Nagyváradi Zsidó Közösségi Központ elnöke, Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója, Claudiu Pop, Bihar megye prefektusa, Vasilia Stefania Duminica oktatásügyi államtitkár, Cornel Popa, a Bihar Megyei Tanács elnöke és Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere is. Mindannyian hangsúlyozták az emlékezés fontosságát, azt, hogy a múlt hibáiból tanulva akadályozhatjuk meg, hogy a jövőben megismétlődjenek a holokauszthoz hasonló borzalmak. Aurel Chiriac beszédében kiemelte azt is, hogy a tárlat helyszínéül szolgáló kis zsinagógában a felújítás után zsidó történeti múzeum fog működni, Vasilia Duminica jelezte, hogy már ajánlotta felhasználásra történelemtanároknak az itt kiállított anyagot. Mircea Mălan alpolgármester kijelentette: a váradi zsidók a város múltjának fontos részét képezik, az általuk teremtett épített örökséget az önkormányzat minden erejével igyekszik felújítani és bekapcsolni a turisztikai körforgásba. „De a zsidó közösség nem csak a múltunknak, hanem a város jelenének és jövőjének is a része, velük együtt küzdünk az ellen, hogy hasonló rosszak ne történjenek meg” – tette hozzá.

Válaszol a túlélő

A beszédek után került bemutatásra maga a projekt, melynek részét képezték a zsinagógában felállított, a gyerekek által készített pannók. A jelenlevőknek levetítették Hedy Böhm videoüzenetét, majd pedig a váradi diákok által feltett, Hedy Böhmnek videoüzenetben elküldött kérdéseket és az azokra adott válaszokat is. Az egyik fiatal azt kérdezte tőle, hogy meg tud-e bocsátani azoknak, akik felelősek a holokausztért. Az idős hölgy ezt válaszolta: „Én sem megbocsátani, sem elfelejteni nem tudom azt, ami történt. Úgy érzem, nincs jogom megbocsátani szüleim meggyilkolását.” Elmondta azt is, hogy egyetlen embert ismert, aki a vészkorszakban önzetlenül segítette őt és a családját, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem voltak többen, akik segítették volna a zsidókat. Az egyik diáklány magyar nyelven feltett kérdésére magyarul válaszolt, elmondva, hogy sok szép emlék fűzi Nagyváradhoz. A tárlat csak ezen az estén volt látható a kis zsinagógában, a szervezők reményei szerint a kiállítás anyagát váradi és Bihar megyei iskolákban is bemutatják majd.

Pap István